04/12/2024
Només un 20% de les persones amb migranya que accedeixen a teràpia cognitiva-conductual en línia la finalitza
Són resultats d’un estudi de la URV que també comprova com aquelles persones que sí completen el tractament noten millores significatives en aquesta malaltia
Són resultats d’un estudi de la URV que també comprova com aquelles persones que sí completen el tractament noten millores significatives en aquesta malaltia
Els tractaments cognitiu-conductuals autoguiats per Internet poden ser una eina molt útil per a persones amb migranya. A falta de dades empíriques que ho demostrin, la investigadora del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Anna Huguet, juntament amb un equip investigador del Canadà, ha analitzat l’eficàcia d’aquest tipus de teràpies en línia en pacients amb migranya. El problema que s’han trobat en aquesta recerca, no obstant, és que només una minoria dels participants han seguit aquest tipus de teràpia fins el final. L’estudi, publicat a la revista Canadian Journal of Neurological Sciences, ha demostrat que tot i que aquest tipus de tractaments són una opció cada vegada més popular en l’àmbit de la salut mental, la falta d’adherència pot ser un motiu pel qual aquests tractaments no siguin prou efectius quan son implementats.
La teràpia cognitiu-conductual és un enfocament terapèutic basat en evidències que combina tècniques per identificar i modificar patrons de pensament negatius o disfuncionals amb estratègies per canviar comportaments associats.
A l’estudi van participar 428 persones amb migranya de diferents països del món . Es van dividir aleatòriament els participants en tres grups: a dos d’aquests se seguia un programa d’intervenció cognitiu-conductual en línia per a migranya creat específicament per l’equip investigador i el tercer era un grup control, que estava en una llista d’espera per poder seguir un dels dos programes de tractament cognitiu-conductual en línia.
L’objectiu principal de l’estudi era identificar si els programes d’intervenció cognitiu-conductual en línia eren més efectius per tractar la migranya que el grup control. Només 221 dels 428 van finalitzar l’estudi. Tenint en compte únicament aquells que van finalitzar l’estudi els investigadors sí que van notar una reducció clínicament significativa en el nombre de dies de migranya al mes. Els que van seguir un tractament informaven amb més probabilitat de tal reducció que els que van ser assignats al grup control. En canvi, no es va trobar tal diferència quan es va analitzar les dades de tot el conjunt de participants. A més, es va observar que independentment que finalitzessin o no l’estudi, només una minoria (màxim un 20%) dels que havien estat assignats a un programa d’intervenció en línia i havien accedit a ell, el finalitzaven.
Efectivitat però poc seguiment
“Això ens porta a concloure que, tot i que aquestes teràpies en línia poden ser molt efectives si s’adhereixen als protocols, s’han d’abordar les causes de l’abandonament i treballar-les per millorar l’adherència als protocols d’estudi i als tractaments”, afegeix la investigadora Anna Huguet.
Un dels programes que es va avaluar consistia en mòduls estructurats que proporcionaven informació educativa sobre la migranya, tècniques de relaxació, estratègies per a la gestió de l’estrès i pautes per modificar patrons de pensament i comportament relacionats amb el dolor. L’altra programa consistia en ajudar a l’individu a identificar possibles desencadenants dels seus episodis de migranya a partir de l’ús d’un diari electrònic, i ensenyar-los tècniques de caràcter cognitiu-conductual per manejar millor els desencadenants identificats. No es van trobar gairebé diferències entre els dos programes avaluats. Aquest tipus de tractaments estan dissenyats perquè els usuaris avancin al seu ritme, implementant les estratègies en el seu dia a dia amb l’objectiu principal de reduir la freqüència i intensitat de les migranyes, així com millorar la seva qualitat de vida”, comenta la investigadora, que insisteix en la importància de seguir el tractament de forma continuada per observar-hi millores.
Els resultats posen en evidència “una necessitat que cal abordar”, afirma Huguet, que insisteix en què les teràpies cognitiu-conductuals autoadministrades via Internet podrien convertir-se en una opció cada cop més popular i accessible i potencialment efectiva per a les persones amb migranya, però convé treballar per millorar la qualitat de l’evidència científica d’aquests programes”. Per fer-ho, cal treballar per buscar formes per augmentar el nivell de compromís dels usuaris amb els programes, ja que són moltes les persones que els atreu accedir a aquests programes, però poques les que arriben fins al final.
Referència bibliogràfica: Huguet A, Rozario S, Chaplin W, et al. Randomized Trial of Self-Guided, Internet-Based, Cognitive Behavior Therapies for Migraine. Canadian Journal of Neurological Sciences / Journal Canadien des Sciences Neurologiques. Published online 2024:1-12. doi:10.1017/cjn.2024.287