13/10/2021 Opinió

Ferran Mañé, professor d’Economia Laboral i director de l’Observatori de l’Ocupació de la URV.

El valor de l’anàlisi

David Card guanya el Premi Nobel d'Economia per les seves aportacions empíriques a l'economia laboral, i Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens per les seves contribucions metodològiques a l'anàlisi de les relacions causals

L’Acadèmia Sueca de les Ciències ha guardonat al canadenc David Card (UC- Berkeley), al nord-americà-israelià Joshua Angrist (MIT) i al nord-americà-neerlandès Guido Imbens (Stanford) amb el premi del Banc de Suècia en Ciències Econòmiques en Memòria d’Alfred Nobel.

El jurat reconeix aportacions diferents als guardonats, destacant de Card les seves “contribucions empíriques en el camp de l’economia laboral”, especialment sobre els efectes del salari mínim, i a Angrist i a Imbens per les seves “contribucions metodològiques en l’anàlisi de les relacions causals”. Tanmateix, tots tres destaquen per situar la rigorositat en l’anàlisi empíric dels problemes socials com a element essencial per tal de poder dissenyar polítiques públiques.

De fet, l’element més important que els uneix, tal com explícitament reconeix l’Acadèmia, són els avenços aconseguits en el camp dels experiments naturals que permeten extreure conclusions a partir de situacions que sorgeixen en la vida real i que s’assemblen a experiments aleatoris.

Les ciències socials sempre han patit de la impossibilitat de portar a terme anàlisis clínics controlats on la possibilitat d’establir relacions causa-efecte es tècnicament viable. Els economistes guardonats a partir de les seves investigacions en l’àmbit de l’econometria i dels experiments han desenvolupat tècniques que han permès aportar noves visions sovint canviant la percepció establerta sobre l’impacte de la immigració, el valor de l’educació i com millorar-lo o els efectes del salari mínim.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*