14/06/2024

Estudiaran el paper de la dieta en la modulació de proteïnes que poden predir el deteriorament cognitiu

La recerca de la URV ajudarà a detectar en estadis primerencs malalties com ara la d’Alzheimer i dissenyar estratègies de prevenció i tractament 

El grup de recerca Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de la Universitat Rovira i Virgili comença un projecte que té per objectiu identificar en sang diferents proteïnes que poden predir el deteriorament cognitiu i estudiar el paper de la dieta i l’estil de vida en la seva modulació. Aquest estudi, finançat per un programa europeu i dos d’estatals i que té una durada de tres anys, ha d’ajudar a detectar malalties com per exemple la d’Alzheimer en estadis primerencs i aportar evidències científiques per dissenyar estratègies de prevenció i tractament.

En els darrers anys, la comunitat científica internacional ha dedicat esforços en aïllar possibles marcadors biològics que ajudin a predir l’aparició de demència en etapes inicials d’aquestes malalties. Actualment, es disposa d’algun d’aquests biomarcadors, però per a la seva obtenció s’han d’utilitzar tècniques invasives com la punció lumbar, que no està exempta de riscos per a la persona.

Els investigadors del projecte, a partir de mostres biològiques disponibles de voluntaris de l’ampli estudi PREDIMED-Plus als quals se’ls ha avaluat entre altres l’estat cognitiu a llarg termini, intentaran identificar en sang diferents proteïnes relacionades amb la cognició i la neurodegeneració. Això permetrà conèixer aquelles proteïnes que de manera primerenca s’associen a un pitjor deteriorament cognitiu amb el temps.  

Al mateix temps els investigadors intentaran avaluar si la dieta, l’activitat física o la pèrdua de pes poden modular el nivell d’aquestes proteïnes, cosa que ajudarà a entendre com els canvis en l’estil de vida poden retardar aquest deteriorament cognitiu en persones grans. Per últim, els resultats obtinguts es validaran en una altra cohort de participants sans o amb demència.   

Un problema en augment   

El 2020 es va estimar que al voltant de 55 milions de persones al món patien algun tipus de demència, i s’espera que aquest nombre continuï en augment en paral·lel a l’increment de l’esperança de vida. La malaltia d’Alzheimer és la causa més comuna de demència, caracteritzada per una disminució del funcionament cognitiu (pensament, memòria i raonament) i de les habilitats conductuals. A més de tenir importants implicacions econòmiques tant per a l’individu com per a la societat, la seva aparició i progressió limita les activitats de la vida diària, deteriora la qualitat de vida i augmenta el risc d’altres patologies. Per tant, hi ha una necessitat urgent de desenvolupar estratègies preventives i de tractament.  

En aquest sentit, l’objectiu final d’aquest ambiciós estudi no només ajudarà a detectar en estadis primerencs aquelles persones amb risc de deteriorament cognitiu sinó que aportarà evidència científica per dissenyar estratègies de prevenció i tractament d’aquesta condició.  

El projecte ha rebut 250.000 euros de finançament gràcies a la subvenció de l’Institut Carlos III, a un projecte-beca de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, i fons del projecte europeu PRIME. Està liderat pels investigadors del grup de recerca ANUT-DSM de la URV i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili Jordi Salas-Salvadó i Indira Paz-Graniel, que també ho son de la Xarxa CIBERobn. La resta de l’equip el formen Nancy Babio, Jesús García-Gavilan i Alessandro Atzeni, amb la col·laboració d’investigadors de l’Hospital Universitari de Sant Joan i l’Institut Pere Mata de Reus, així com diferents investigadors predoctorals, com és el cas d’Hernando Margara, que realitzarà la seva tesi sobre aquest tema.  

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*