02/10/2015

El PCT de Turisme i Oci rep el Guardó del Turisme de Catalunya al millor projecte de coneixement i recerca aplicada

El sistema tecnològic d'informació sobre ocupació i preus genera informació i coneixement als allotjaments turístics i destinacions de Tarragona, Barcelona i Girona. Ha rebut el premi al millor projecte de coneixement i recerca aplicada al sector turístic

Alícia Orellana amb el guardó, acompanyada de representants de la Fundació PCT i del president de la Generalitat.

La Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya ha rebut el premi al millor projecte de coneixement i recerca aplicada al sector turístic dels Guardons del Turisme de Catalunya 2015 pel ‘Tourism Data System’, una eina tecnològica de captació i consulta de dades dels nivells d’ocupació d’allotjaments turístics públic-col·lectius i d’informació de preus del Parc per a empreses i destinacions turístiques. Aporta informació útil i veraç, amb l’aplicació de sistemes de seguretat de dades i garantia de confidencialitat, que incrementa l’eficiència en la presa de decisions gràcies a la consulta online, interactiva i en temps real, de resultats propis d’un establiment i d’una destinació.

La directora tècnica de l’Observatori de Turisme del Parc, Alícia Orellana, ha recollit el guardó en l’acte de lliurament celebrat el dijous, 1 d’octubre al vespre durant el Dia Mundial del Turisme a Catalunya, a Barcelona. La directora tècnica explica que el sistema “és una eina de gestió que aporta informació fiable i útil, i que genera un retorn cap a l’empresari que té a la seva disposició dades, tant actual com històriques, de l’evolució de l’activitat turística”. Per al director científic del PCT de Turisme i Oci, Salvador Anton Clavé, “aquest guardó suposa el reconeixement a la voluntat innovadora del Parc des d’inicis de la dècada del 2.000,  que li fa aportar coneixement periòdic, homogeni i precís que serveixi a les empreses i institucions per a la millora de la seva presa de decisions”.

Posat en marxa a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre l’any 2012, el sistema s’ha implementat també a la demarcació de Barcelona de la mà del Laboratori del Turisme de la Diputació i està en fase de desplegament a Girona amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. La seva implantació es duu a terme en col·laboració amb les associacions empresarials de les diferents marques turístiques per assegurar la comunicació amb les empreses i garantir la seva utilitat.

Funcionalitats

Cada establiment i destinació pot accedir a les seves dades històriques des del moment del desplegament del “Tourism Data System”. En el cas de Costa Daurada i Terres de l’Ebre el sistema disposa de les dades d’ocupació generades per l’Observatori de Turisme d’aquestes destinacions des de 2006. El sistema permet personalitzar les consultes i ofereix solucions particulars a les necessitats d’informació dels usuaris i els allotjaments hi obtenen dades de posició del seu establiment respecte als resultats de les diferents zones turístiques a les que pertanyen. A més, per facilitar l’accés a les dades al màxim, els allotjaments que responen l’enquesta d’ocupació reben al seu correu electrònic un informe amb els resultats particulars comparats amb les zones de referència. Finalment, té també una funció de repositori de la producció estadística de la destinació.

Per la seva part, en el mòdul de comparació de preus, cada allotjament pot obtenir els preus de comercialització de l’habitació doble dels hotels en les diferents destinacions pròpies i en altres establertes com a competidores a nivell europeu. També ofereix als allotjaments hotelers la comparació del preu de comercialització propi amb el preu mitjà a la destinació on està situat així com a les competidores.

Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya – Campus Turisme de la URV

La Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya del Campus Turisme de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca desenvolupa projectes competitius i per encàrrec en els àmbits de la innovació, la informació i la intel·ligència, implementant sistemes d’informació, aplicacions tecnològiques, iniciatives per a l’estructuració de nous productes turístics i instruments de coneixements per als agents privats i públics del sector turístic. Els patrons de la Fundació PCT són la URV, la Diputació de Tarragona, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona i els ajuntaments de Cambrils, Salou, Vila-seca i Tarragona.

Guardons del Turisme de Catalunya 2015

La resta de guardonats al 2015 han estat: Icària Iniciatives Socials, SAL, per Inout Hostel (Barcelona), en la categoria de “Turisme responsable”; Jaume León Andrés, en la categoria de “Millor experiència turística”; Estació d’Alta Muntanya de Tavascan (Lladorre, Lleida), en la categoria d'”Innovació”. I al marge d’aquests guardons, el president de la Generalitat ha lliurat també una placa commemorativa a Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, per la contribució dels germans Roca al reconeixement internacional de la gastronomia catalana.  Així mateix, el sector turístic català ha volgut rendir un sentit homenatge a Juli Soler, ànima del restaurant El Bulli, i Raimon Martínez Fraile, que van traspassar aquest any.

L’acte vol ser un reconeixement de la bona feina feta per part del sector turístic català, públic i privat, que ha situat Catalunya com una destinació turística líder, no només en termes de nombre de turistes, sinó també com a exemple de bones pràctiques i excel·lència.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*