20/02/2015

Presentada la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la URV

La presentació de la Càtedra d’Energia i Desenvolupament s'ha fet el divendres 20 de febrer a migdia, a la Diputació de Tarragona. És fruit de la col·laboració entre la URV, la Diputació de Tarragona i la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE)

A la presentació hi han participat Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; Josep Anton Ferré, rector de la URV; Jordi Jardí, president de la MADE; Maria Llop, directora de la Càtedra; i els alcaldes de la zona MADE.

La missió de la Càtedra és fomentar la recerca en aspectes de difusió socioeconòmica,  mediambiental i tecnològica relacionats amb la generació i l’ús de l’energia, així com donar suport a les inquietuds expressades per la Mesa i altres entitats públiques i privades del mateix territori.

La Càtedra d’Energia i Desenvolupament s’ha concebut com una eina de reflexió interdisciplinària, de debat i divulgació a l’entorn del desenvolupament territorial. Les principals línies d’investigació són: l’energia lligada al desenvolupament econòmic, l’impacte econòmic i l’avaluació de polítiques energètiques, la regulació de mercats i formació de preus, la sostenibilitat energètica i  ambiental, l’eficiència energètica, la tecnologia energètica i la indústria i la geopolítica dels recursos energètics.

Les activitats de la Càtedra s’articulen al voltant de quatre àmbits: formació, recerca, transferència i divulgació. Se centraran en proposar i donar suport a les activitats que contribueixen a la millora de la formació dels agents econòmics del territori en aquest camp, generarà coneixement en matèria d’energia i la seva relació amb el desenvolupament econòmic i col·laborarà amb tots els agents del territori per fer possible l’aplicabilitat dels resultats de recerca aconseguits en aquest terreny.

També està previst la difusió -a través de cicles de conferències, jornades o debats- dels resultats aconseguits, actuant com a observatori de la situació energètica a nivell local, regional i internacional.

El conveni que ha fet possible la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la URV s’ha signat per un termini de tres anys prorrogables i la Mesa aporta un finançament, amb el suport i col·laboració de la Diputació de Tarragona, de 30.000 euros anuals per a que desenvolupi les seves activitats. La seu de la Càtedra s’ubica a la Facultat d’Economia i Empresa de la URV i la directora de la Càtedra és Maria Llop, professora del Departament d’Economia de la URV.

La zona MADE inclou nou termes municipals: Ascó, Garcia, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs.

En aquesta zona es produeix més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal·lada); una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw); tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw); el parc eòlic de 30 Mw, compartit entre Ascó, Móra d’Ebre i Garcia; una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5 Mw).

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*