03/10/2018

Primera evidència científica dels efectes beneficiosos de la fruita segons la procedència i estacionalitat

Una recerca del grup de Nutrigenòmica de la URV apunten per primera vegada que el consum de fruita amb un alt contingut en polifenols modula la funcionalitat de l’organisme de manera diferent en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o fora de temporada

Raïm, taronges i altres fruites. / Onef9day

Malgrat els avenços en el coneixement científic sobre nutrició i alimentació aconseguits en els darrers trenta anys, no és clar que ens alimentem millor. Al contrari, han aparegut nous trastorns metabòlics que, com l’obesitat infantil, demostren que estem lluny d’un consens científic sobre allò que és bo o perjudicial per a la nostra salut. Les relacions entre salut i alimentació són molt complexes i hi intervenen altres factors que no únicament tenen a veure amb el què mengem sinó que estan relacionats amb la proximitat i l’estacionalitat dels aliments, és a dir, amb el quan ho mengem. Però, tot i que la percepció de la majoria de consumidors respecte als aliments de proximitat és que són productes més sans i saludables, fins avui no s’ha fet cap estudi científic que demostri que el consum de fruita de proximitat tingui uns efectes més beneficiosos que la de procedència llunyana o de fora de temporada.

En aquest context, el grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, en col·laboració amb la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, ha evidenciat per primer cop que el consum d’una mateixa varietat de fruita té uns efectes sobre la salut diferents en funció de l’estacionalitat. En concret, ha demostrat com el consum de cirera pot alterar el rellotge molecular del teixit adipós en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o si es consumeix fora de temporada. Els mamífers, i per tant els humans, tenim un mecanisme anomenat rellotge molecular que ens permet adaptar el metabolisme de les nostres cèl·lules en funció de l’estació de l’any en la qual ens trobem. Els investigadors han observat que l’alteració d’aquests rellotges moleculars podrien relacionar-se directament amb un augment en el risc de patir alguns dels trastorns metabòlics que es troben relacionats amb l’obesitat i sobrepès si coincideixen a la vegada amb una dieta poc saludable i amb un alt contingut en sucres i greixos. És a dir, que menjar aquesta fruita fora de temporada pot incrementar, encara més, aquest risc. Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat recentment a la revista internacional sobre nutrició humana Nutrients i The Journal of Nutritional Biochemistry.

Imatge del grup de recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.

D’altra banda, i de manera quasi simultània, els investigadors de la URV han publicat un segon article científic a la revista Scientific Reports, del grup Nature, que mostra com el consum de cirera i de raïm ajuda les neurones a reconèixer més eficientment els senyals químics que, com la leptina, modulen la gana i el metabolisme dels greixos. Aquest treball – presentat a Lisboa el passat divendres en el marc del congrés internacional “Foos Bioactives & Health” posa sobre la taula per primera vegada com la senyalització de la leptina en aquestes cèl·lules del cervell es produeix de forma diferent en funció de l’estació de l’any en la qual es consumeixen les fruites.

Els autors d’aquests dos estudis consideren que els resultats obtinguts són una conseqüència directa del contingut específic de compostos fenòlics que té cada fruita en funció de l’àrea geogràfica on s’han produït, de les condicions de conreu utilitzades i de l’estat de maduresa en que s’han collit . Per tant, els investigadors de la URV creuen que com que les persones tenim la capacitat evolutiva de “reconèixer” (des d’un punt de vista bioquímic) el contingut i la concentració de compostos fenòlics dels aliments que mengem, el consum de fruita de temporada i proximitat repercuteix directament en una millor adaptació al medi on vivim i, en conseqüència, modula el rellotge molecular dels nostres òrgans més importants en harmonia amb l’entorn on ens trobem. En canvi, el consum de fruita de procedència llunyana ens dona senyals de l’àrea d’on prové, però no de la nostra, de manera que el seu genera una discrepància entre els senyals bioquímics indicats per aquests compostos fenòlics i les condicions reals del nostre entorn.

Per dur a terme aquestes recerques, s’han fet servir fruites locals de diferents èpoques de l’any seleccionades específicament pel seu alt contingut en compostos fenòlics (polifenols) com, el raïm o la taronja de la temporada d’hivern i la cirera o l’albercoc de la temporada d’estiu. A més a més, els investigadors han utilitzat unes rates molt especials, anomenades Fischer 344, que es caracteritzen perquè són molt sensibles als cicles de llum/foscor. D’aquesta manera els investigadors han pogut reproduir al laboratori les condicions de llum i foscor característiques dels mesos d’hivern (6 hores de llum i 18 hores de foscor) i d’estiu (18 hores de llum i 6 hores de foscor) per estudiar l’efecte d’aquestes fruites sobre l’adaptació fisiològica i metabòlica dels animals a cada estació de l’any.

L’investigador del grup, Albert Gibert, durant les tasques de recerca al laboratori del departament.

Aquesta recerca s’emmarca en el projecte d’investigació PECT Nutrisalt (Projectes d’especialització i competitivitat territorial) impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori: la URV, la Fundació URV, EURECAT i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).  Es tracta d’un projecte orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. També rep la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del clúster de Nutrició i Salut AINS, i de diferents ajuntaments del Camp. Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, disposa d’un pressupost de prop de dos milions d’euros, cofinançats al 50% amb fons provinents del programa FEDER de Catalunya i amb un 25% per la Diputació de Tarragona. La resta l’aporten les institucions implicades en el projecte.

Referències bibliogràfiques: Gibert-Ramos A, Crescenti A, Salvadó MJ. Consumption of cherry out of season changes white Adipose tissue gene expression and morphology to a phenotype prone to fat accumulation. Nutrients. 2018 Aug 16; 10. DOI:10.3390/nu10081102

Mariné-Casadó R, Domenech-Coca C, del Bas JM, Bladé C, Caimari A, Arola L. Cherry consumption out of season alters lipid and glucose homeostasis in normoweight and cafeteria-fed obese Fischer 344 rats. J Nutr Biochem 2018 In press DOI:10.1016/j.jnutbio.2018.09.013

Ibars M, Aragonès G, Ardid-Ruiz A, Gibert-Ramos A, Arola-Arnal A, Suárez M, Bladé C. Seasonal consumption of polyphenol-rich fruits affects the hypothalamic leptin signaling system in a photoperiod-dependent mode. Sci Rep. 2018; 8:13572. DOI:10.1038/s41598-018-31855-y

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*