13/03/2019

Aitana de la Varga destaca les il·legalitats del Projecte Castor davant la comissió d’investigació del Parlament

La professora de la URV ha comparegut com a experta a la comissió després que ja va participar com a perit al judici popular simbòlic sobre el cas

Un moment de la compareixença de la professora Aitana De la Varga davant la Comissió d'Investigació sobre el Projecte Castor al Parlament de Catalunya.

Aitana de la Varga Pastor, professora del Departament de Dret Públic de la URV i investigadora del Cedat, va comparèixer l’11 de març davant la Comissió d’Investigació sobre el Projecte Castor del Parlament de Catalunya, per la seva condició de jurista. De la Varga ja havia tingut l’oportunitat d’analitzar els aspectes relatius al procediment administratiu i ambiental en l’atorgament de les diferents autoritzacions dels projectes que engloben el cas Castor quan va participar com a perit al judici popular pel cas Castor, que va organitzar de manera simbòlica l’Observatori del Deute en la Globalització.

Durant la seva intervenció, de la Varga va destacar les il·legalitats del projecte, constatades pels tribunals, com és la partició del gasoducte amb la finalitat d’evitar el sotmetiment a avaluació d’impacte ambiental, o la declaració com a nul·la de la llicència d’obres de la planta terrestre. També va deixar palesa l’opacitat amb la que es va actuar, constatada en les informacions públiques, contravenint el conveni d’Aarhus, i la possible mala fe en alguns aspectes, per exemple, en el canvi de la línia marítima mitjançant una correcció d’errors, fet que va suposar un canvi competencial autonòmic a l’hora d’atorgar l’autorització ambiental integrada. Per últim, va destacar que es va fer cas omís de les al·legacions que reclamaven una avaluació del risc sísmic en la Declaració d’Impacte Ambiental de la plataforma marítima.

La Comissió d’Investigació en la qual va comparèixer de la Varga es va constituir l’11 d’octubre de 2018. Té com objecte avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes, i les possibles negligències o actuacions doloses en relació al projecte Castor a Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*