18/11/2024

Prop de 2.500 persones de totes les edats participen a la Setmana de la Ciència de la URV

Rutes científiques teatralitzades, tallers experimentals, xerrades divulgatives i experiències gamificades omplen de contingut dues setmanes amb la ciència de protagonista

Alumnes de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona durant la ruta Martí i Franquès.

Del 8 al 17 de novembre prop de 2.500 persones de tot el territori han participat de les activitats organitzades en el marc de la Setmana de la Ciència 2024, un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants a nivell europeu. El balanç d’aquesta edició ha estat molt positiu, amb més de 50 activitats que, en diferents formats, han apropat la ciència a tot tipus de públic. La URV ha coordinat totes aquestes activitats, que s’han estès al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Tot i que fora de les dates oficials, aquesta setmana encara es pot assistir a dues activitats amb places disponibles: aquest dimarts té lloc el taller “Arqueolab: descobrim la prehistòria”, a les 19h al Casal Cultural de La Pobla de Mafumet a càrrec de la investigadora de l’IPHES Andrea Alías i la xerrada “L’art del temps: descobrint el teu rellotge circadiari”, que dimecres 20 de novembre fa a la Sala d’actes del Centre Cívic de Valls l’investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Gerard Aragonès.

Taller sobre construcció de cúpules al centre cívic de Bonavista, a càrrec de la investigadora de l’ETSA Cèlia Mallafrè.

Durant la Setmana de la Ciència s’han programat nou rutes científiques per donar a conèixer i aprofundir en la figura d’Antoni de Martí i Franquès, vuit adreçades a centres de secundària de tot el territori i una d’oberta al públic general que s’ha fet aquest dissabte 16 amb totes les places esgotades. Aquesta activitat està cofinançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i rep el suport del Museu d’Història de Tarragona.

També s’han organitzat tallers i conferències a través del Campus Extens de la Universitat a 15 localitats repartides per la demarcació, sobre temes tan diversos com la proteïna d’insecte com a aliment del futur, les cúpules de pedra seca, els microplàstics o la descarbonització. A les activitats, que han comptat amb el patrocini de la Diputació de Tarragona, hi han participat més de 300 persones.

El Repte Experimenta també s’ha incorporat al programa amb dues activitats: una proposta educativa gamificada en línia en la que l’alumnat i les famílies estaven convidats a resoldre un cas policíac tot experimentant amb el mètode científic i un taller d’experiments en streaming via Youtube adreçat a famílies de 6 a 12 anys.

L’oferta d’activitats també ha inclòs tallers experimentals per a grups escolars, programats al campus Sescelades i que estaran en marxa fins el 24 de novembre, amb la col·laboració de l’AEQT. Fins el mes de març, el programa Fem Recerca! Permetrà a estudiants de secundària entrar als laboratoris i aules de la URV per fer tallers científics i conèixer la recerca que es fa a la Universitat. L’objectiu d’aquesta proposta és que prenguin consciència de la importància de la investigació i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.

A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca, que ha arribat enguany a la 29a edició.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*