14/02/2024

La Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia es reformarà completament

Les obres de modernització de les instal·lacions i adequació a la normativa tenen un cost de 7,2 milions d’euros. Durant un any i mig l’activitat docent i de recerca es farà en espais alternatius del campus Sescelades i el Seminari de Tarragona

Urbano Lorenzo, vicerrector de Política Científica; Jordi Tous, degà de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, i Josep Pallarès, rector de la URV, amb una imatge que mostra com serà l'edifici de la facultat després de les obres de reforma integral.
Urbano Lorenzo, vicerector de Política Científica; Jordi Tous, degà de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, i Josep Pallarès, rector de la URV, amb una imatge que mostra com serà l'edifici de la facultat després de les obres de reforma integral.

La Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia serà un edifici completament renovat al febrer de 2026 en el que serà la remodelació més important des que es va inaugurar l’any 1976. Aquesta reforma integral començarà el proper mes de juliol amb els objectius d’adequar els espais a la normativa i millorar l’eficiència energètica, però també l’accessibilitat i el confort per dur-hi a terme l’activitat docent i de recerca.

La docència continuarà sent presencial mentre duren les obres, per això les classes es reubicaran en altres espais del mateix campus Sescelades, on es troba la facultat, i del Seminari Centre Tarraconense, a la Part Alta de Tarragona. Pràcticament la totalitat d’espais necessaris ja estan reservats per al curs 2024-25 i part del 2025-26 per albergar-hi les classes, laboratoris i aules especialitzades que necessitaran els prop de 1.880 estudiants de grau i màster presencials que imparteix la facultat a Tarragona, la que més alumnat té de tota la URV.

Les obres

Les obres afectaran tant l’interior com l’exterior de l’edifici principal, que compta amb 8.390m2 de superfície construïda i és un dels tres que integren la facultat (comptant l’edifici Ventura Gassol i el pavelló). Li conferiran un aspecte totalment nou, si bé la distribució serà molt similar.

Així, a l’exterior, s’aïllaran les façanes, es posaran nous tancaments i les finestres disposaran de protecció solar amb lames orientables. La coberta també tindrà aïllament tèrmic i es prepararà per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Pel que fa a l’entorn, es renovarà l’enllumenat.

Les actuacions a l’interior de l’edifici pretenen millorar les condicions de l’estructura, amb protecció ignífuga, sectorització de les escales i noves escales per sortides d’emergència. També se suprimiran les barreres arquitectòniques a les aules i a la sala d’actes i s’instal·larà un ascensor adaptat. Els paviments, parets, sostres i portes també es renovaran.

Es modificarà l’ús d’alguns espais, amb una nova aula, la reconfiguració de tres més i la creació de deu espais nous per als grups de recerca en el que era l’antiga biblioteca (i actualment aula polivalent).

Projecció de l'obra de remodelació, que convertirà l'antiga biblioteca de la FCEP en un espai per als grups de recerca.
Projecció de l’obra de remodelació, que convertirà l’antiga biblioteca de la FCEP en un espai per als grups de recerca.

La sala que es renovarà completament és l’Aula Magna, que és l’espai de la universitat que pot acollir esdeveniments amb més assistents. Seran del tot nous el pati de butaques, els espais auxiliars, els banys, el paviment de parquet, la il·luminació, la megafonia i la climatització. Així mateix, tindrà una entrada independent de la facultat per poder-ne fer ús sense necessitat d’obrir l’edifici.

La voluntat és que aquest sigui un centre social i cultural de la comunitat universitària i, a la vegada, un espai obert a la societat, ha indicat Urbano Lorenzo, vicerector de Política Científica i professor del centre, en la presentació del projecte que s’ha fet avui i que és autoria de Basterrechea Tejada Arquitectes.

L’Aula Magna del campus Sescelades un cop renovada.

Les noves instal·lacions permetran reduir la petjada de carboni perquè el funcionament serà totalment elèctric i les teulades estaran preparades per poder-hi ubicar plaques fotovoltaiques. Així mateix, es millorarà l’eficiència energètica fins a assolir una certificació energètica A amb canvis com ara llums LED a l’interior de l’edifici i un nou sistema de control de l’enllumenat i la climatització.

A més a més, es renovarà la xarxa de sanejament, els sistemes audiovisual i de telecomunicacions, la megafonia i els sistemes de seguretat, així com bona part del mobiliari de les aules i els despatxos.

Reubicació de l’activitat

Al juny d’aquest any es buidarà l’edifici perquè puguin començar les obres de reforma integral durant l’estiu. La previsió inicial és que s’allarguin fins al desembre del 2025, de manera que al gener del 2026 es farà el trasllat perquè al febrer ja es pugui reprendre l’activitat a l’edifici reformat. Durant aquest temps, l’activitat de la facultat es mantindrà íntegrament presencial en altres ubicacions del campus Sescelades i també del Seminari, com ha apuntat el degà de la Facultat, Jordi Tous.

Així, pel que fa a la docència, tots els primers cursos dels cinc graus i el doble grau en Educació Infantil i Primària es faran a Sescelades. Com també la major part dels altres cursos, que es repartiran entre l’edifici Ventura Gassol, l’aulari dels altres quatre centres que integren el campus (ETSE, ETSEQ, Facultat de Química i Facultat d’Enologia), el CTTi i el pavelló.

Hi haurà tres cursos, però, que es faran íntegrament al Seminari Centre Tarraconense, que la Universitat ha llogat perquè s’hi pugui fer la docència de tercer de Psicologia i el segon, tercer i quart curs de la doble titulació d’Infantil i Primària.

L’edifici Ventura Gassol també acollirà durant aquest temps els despatxos del professorat i l’Oficina de Suport a la Gestió de Centres i Departaments. Un cop acabi la situació de provisionalitat, però, s’hi quedaran tots els despatxos i també algunes aules.

Les obres, la licitació de les quals es publicarà aquest mes de febrer, tenen un cost de 7,2 milions d’euros, que assumeix íntegrament la Universitat a partir de dotació del pressupost dels darrers anys que s’ha reservat per a aquesta finalitat, tal i com ha explicat el rector, Josep Pallarès.

L’edifici més antic de la Universitat

Aquesta reforma permetrà adequar les instal·lacions a la normativa i disposar d’un edifici funcional i preparat per tenir altres usos quan es pugui reprendre el projecte de trasllat de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia al campus Catalunya.

De fet, l’edifici actual és el més antic dels que conformen la Universitat Rovira i Virgili, ja que data de l’any 1976. És una mostra de l’arquitectura educativa oficial d’aquell temps, de planta ortogonal i façanes de tall racionalista, obra de l’arquitecte Francisco Navarro Borrás. Els primers anys va acollir l’Escola Universitària de Formació de Professorat d’EGB fins que, amb la creació de la URV, es va destinar a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia.

Des d’aleshores s’hi han fet diverses actuacions de millora, però cap reforma integral com la que ara es proposa i que ha coordinat el Servei d’Infraestructures de la Universitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*