06/02/2025

La Reunió de Química Inorgànica i Organometàl·lica arriba a la URV

Aquest esdeveniment, organitzat per la Societat Catalana de Química, reuneix investigadors de territoris de parla catalana per compartir els últims avenços en el camp

El Paranimf del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acull per primera vegada, i fins divendres, la segona Reunió de Química Inorgànica i Organometàl·lica de la Societat Catalana de Química (SCQ). L’esdeveniment, que va començar ahir a la tarda, reuneix més de 100 investigadors de territoris de parla catalana que estudien aquest àmbit de la química i els ofereix un programa punter amb l’objectiu d’abordar i compartir les novetats del camp. “És una gran oportunitat per donar a conèixer la recerca que fem en química inorgànica i química organometàl·lica, que té un gran potencial en aplicacions catalítiques”, reconeix Montserrat Diéguez, investigadora del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV.

Quan Diéguez parla d’aplicacions catalítiques fa referència a que tenen implicacions en el control de reaccions químiques i, en conseqüència, un impacte directe en molts processos industrials que, al seu torn, afecten un gran nombre de sectors productius. “La química inorgànica estudia els compostos que contenen qualsevol element de la taula periòdica”, aclareix la investigadora sobre la disciplina que dona nom a la trobada i afegeix, sobre la química organometàl·lica, que estudia compostos orgànics que inclouen algun element metàl·lic dins la seva estructura.

Assistents de la trobada, organitzada per la Societat Catalana de Química.

A banda de compartir els darrers avenços en aquest camp entre els principals grups de recerca dels territoris de parla catalana, els organitzadors també volen projectar aquests coneixements a l’exterior. En aquest sentit, el comitè organitzador, del qual Diéguez forma part, ha inclòs en el programa intervencions de figures de prestigi internacional en la recerca i la indústria de la química. Alguns dels ponents internacionals més destacats són Per-Ola Norrby, científic principal a l’empresa farmacèutica AstraZeneca, Cathleen Crudden, cap de redacció de la revista científica ACS Catalysis, o Eva Rentschler, investigadora de la Johannes Gutenberg University Mainz d’Alemanya. Juntament amb investigadors locals reconeguts internacionalment, com Alicia Casitas, investigadora de la Universitat de Marburg d’Alemanya, o Alicia Forment, de la Universitat de València, fan d’aquest congrés un dels més atractius del sector.

Eva Rentschler, de la Johannes Gutenberg University Mainz, durant la seva intervenció a la Reunió.

El comitè organitzador celebra també que aquesta iniciativa hagi trobat el suport de diverses organitzacions de l’àmbit de la química, des d’universitats —com la URV i la Universitat de Barcelona— a empreses privades —com Astrazeneca—, passant per institucions de recerca —com l’ICIQ— i per revistes científiques, entre d’altres: “Estem molt contents amb la feina que hem fet juntament amb revistes especialitzades com Inorganic Chemistry i Organometallics; han estat allà des del principi i els ho agraïm”.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*