16/03/2022

La jornada de Bioeconomia considera clau la incorporació de matèries primeres d’origen biològic als sectors no tradicionals

El Grup de recerca Mercats i Anàlisi Financera analitza en un informe la importància econòmica dels sectors de la Bioeconomia a Tarragona

Un moment de les II Jornades de Bioeconomia.

La Bioeconomia es basa en un model econòmic que engloba la producció i utilització de recursos biològics renovables i la seva conversió en productes amb valor afegit. Tenint en compte la seva incidència sobre la sostenibilitat, és rellevant en l’àmbit empresarial. Per això és una de les línies de recerca del Grup Mercats i Anàlisi Financera, que, en la II Jornada Bioeconomia que es va fer el 14 de març a la Facultat d’Economia i Empresa, va presentar l’informe “Incidència de la bioeconomia a la província de Tarragona” i va donar veu a tres de les grans empreses del territori que incorporen actuacions de sostenibilitat.

L’equip investigador ha estudiat la informació pública de 45 empreses del territori per tenir una primera radiografia de la situació que permeti, més endavant, ajudar a dissenyar accions basades en la sostenibilitat ambiental, socioeconòmica i territorial que garanteixin la competitivitat de les empreses. De fet, l’estudi apunta que “la implementació d’un model empresarial certificat en matèria mediambiental pot suposar la diferenciació d’una empresa vers la competència i reforçar el prestigi de la seva marca”.

Prop del 30% d’empreses de Tarragona són de sectors de la Bioeconomia

Ara bé, de les 45 empreses analitzades, s’identifica que el 28,9% pertanyen a sectors considerats Bioeconomia i més del 30% realitza accions de sostenibilitat relacionades amb actuacions per minimitzar l’impacte ambiental i eficiència en l’ús i reciclatge de l’aigua i processos de producció respectuosos amb el medi ambient. Destaquen també, però amb menor influència, les accions relacionades amb el consum i ús sostenible de recursos i disminució o gestió de residus, accions de control o disminució d’emissions, actuacions vinculades amb l‘augment d’ús d’energia verda o renovable i mesures vinculades al reciclatge de papers i altres.

Els investigadors apunten que si bé els sectors tradicionals ja solen basar-se en aquest model, “l’objectiu ha de ser promoure aquells sectors més moderns que es plantegen substituir els seus recursos per l’ús de matèries primeres d’origen biològic, com per exemple els dels grups de bioenergia i bioindústria”. De fet, l’anàlisi de les dades estimades per a la Bioeconomia a Tarragona considerant el valor afegit demostra que, com a Catalunya, destaquen la indústria de l’alimentació, begudes i tabac, el sector primari, la indústria de la fusta i el paper, la indústria química i la fabricació de productes farmacèutics de base biològica. En menor proporció també destaca la bioelectricitat. Per fer la transició assenyalen que cal fomentar la innovació tecnològica i la inversió, amb suport polític i regulació dels sectors estratègics per expandir els productes pertanyents a la Bioeconomia.

L’experiència al territori

L’informe forma part d’un projecte més ampli, cofinançat per la Diputació de Tarragona, que també inclou accions de sensibilització i difusió del coneixement. La II Jornada Bioeconomia va servir precisament per mostrar l’expertesa en sostenibilitat d’algunes empreses del territori: Anna Cosconera, responsable de RSC de Borges International Group; Choni Fernández, directora de Serveis centrals i Sostenibilitat de PortAventura World, i Laia Gomà-Camps, directora general del Grupo Gomà-Camps, van exposar l’experiència d’aquestes firmes. També s’han dut a terme diferents tallers de treball en grups d’estudiants de secundària.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV