14/12/2016

Sílvia Veà, guanyadora deI I Premi Ramon Amigó d’onomàstica catalana

Doctora en Filologia Catalana, professora associada del Departament de Filologia Catalana i membre del personal d'administració i serveis de la URV es proposa, amb el premi, estudiar l'onomàstica de la Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre. Aquest premi, convocat pel Departament de Filologia Catalana de la URV i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, recorda la figura del mestre reusenc de l'onomàstica Ramon Amigó i Anglès

D'esquerra a dreta Jordi Agràs, Sílvia Veà, Josep Anton Ferré, Ester Franquesa i Pere Navarro.

La directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, han lliurat el dimarts, 13 de desembre al Rectorat el premi, en presència de les tres filles de Ramon Amigó. Els han acompanyat el professor Pere Navarro, secretari del jurat, i Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.

La guanyadora Sílvia Veà, doctora en Filologia Catalana per la URV, ja va obtenir el grau de doctora amb una tesi sobre l’onomàstica o estudi de la toponímia (noms de lloc) i de l’antroponimia (noms de persona) emmarcades en una anàlisi lingüística, del seu municipi, Vinebre, de la comarca de la Ribera d’Ebre. El projecte que ha presentat a la convocatòria del premi se centra ara en l’estudi onomàstic del municipi de la Torre de l’Espanyol, amb la idea de continuar més endavant amb Ascó i les Camposines, i completar així la comanda Hospitalera d’Ascó. El jurat va haver d’examinar 8 candidatures al premi, d’una qualitat molt alta en general, fet que va dificultar la decisió, que es va prendre, però, per unanimitat.

El Premi està dotat amb 6.000 €, dels quals la guanyadora ha rebut el 40% en el moment de l’atorgament del Premi. Ara té dos anys per completar el treball, del qual es farà seguiment des del Departament de Filologia Catalana de la URV i de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans. D’aquí a un any, amb la presentació d’un informe sobre l’evolució de la recerca, es farà efectiu el segon pagament, del 30%. I al final del segon any, quan es finalitzi la recerca, es lliurarà el 30% restant.

Durant l’acte d’entrega del premi, s’ha destacat la talla intel·lectual del mestre reusenc de l’onomàstica que dóna nom al premi, Ramon Amigó i Anglès (1925-2011), deixeble d’Enric Moreu-Rey, que va publicar quinze reculls onomàstics i en va assessorar desenes. També s’ha fet referència a la importància que les institucions contribueixin a mantenir ben activa la dinàmica de treball en aquest camp que Ramon Amigó va impulsar amb tanta força, i d’una manera molt especial a les comarques del sud de Catalunya.

En aquesta línia, la Direcció General de Política Lingüística, com a organisme del Govern responsable de la normalització lingüística i toponímica, dirigeix els treballs de la Comissió de Toponímia de Catalunya, que vetlla per tenir cura del patrimoni col·lectiu que representa la toponímia dins del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya. Alhora, i justament amb aquesta finalitat, es troba a disposició del públic un espai sobre toponímia al web de la llengua catalana, amb la voluntat de difondre les informacions relacionades amb aquest tema. En aquest sentit, el Premi Ramon Amigó i Anglès és un projecte que contribueix també a donar a conèixer de manera més activa aquesta part del patrimoni lingüístic.

Aquest premi el convoquen el Departament de Filologia Catalana de la URV, a través de la Fundació URV, i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat.

 

Print Friendly, PDF & Email

8 replies

 1. ramon aloguin |

  Molt ben fet, Sílvia. Cal fixar l’onomàstica, s’evapora més de pressa del que ens pensem!
  Per molts anys.

  1. Sílvia |

   Moltes gràcies, Ramon. En això estem!

 2. Carles |

  ENHORABONA Sílvia!!!
  M’alegra molt per tu…i pel català.
  Ens veiem al 2Q.

  1. M.Carme Martínez |

   Moltes felicitats Sílvia, t’ho mereixes!

   1. Sílvia |

    Gràcies, Carme!! Fem país!!

  2. Sílvia |

   Gràcies, Carles!

 3. maria josepa lopez |

  Sílvia, enhorabona, m’ha fet molta il·lusió!!! Endavant

  1. Sílvia |

   Moltíssimes gràcies, Mari! Fent país!

Comenta

*