12/12/2018

Un treball que recuperarà l’onomàstica de Torredembarra guanya el Premi Ramon Amigó i Anglès

Carme Miquel i Ramon Pere són els autors del projecte premiat. El Departament de Filologia Catalana i la FURV impulsen el guardó per fer una recerca que confeccioni inventaris de noms de lloc i de persona

Carme Miquel i Ramon Pere reben el II Premi Ramon Amigó i Anglès en un acte a la sala de Graus del campus Catalunya.

Carme Miquel i Ramon Pere són els guanyadors de la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès, que es concedeix a treballs de recerca que tenen com a objectiu la confecció d’inventaris de noms de lloc i de persona. La recerca que desenvoluparan els dos autors, “Onomàstica del terme municipal de Torredembarra”, consistirà en elaborar un inventari de noms de lloc i de persona d’aquest terme municipal i una base de dades sobre topònims i antropònims que distingirà els que han caigut en desús i els que encara són vius. Disposaran dels 6.000 euros d’import del premi per fer el treball, que hauran de lliurar al cap de dos anys. El Premi Ramón Amigó i Anglès l’atorga la Fundació URV a través del Departament de Filologia Catalana i amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El jurat va decidir concedir el guardó a la proposta de Carme Miquel i Ramon Pere per unanimitat. Els dos autors van explicar el projecte durant l’acte de lliurament, que es va celebrar ahir 11 de desembre a la sala de Graus del campus Catalunya. El motiu que els ha dut a desenvolupar aquest treball sobre l’onomàstica de Torredembarra és la profunda transformació que ha sofert el litoral l’últim terç del segle XX, que ha posat en perill la conservació de topònims que durant generacions es van mantenir. El canvi en la fisonomia del litoral torrenc ha comportat la caiguda en desús dels noms que durant segles havien identificat espais específics. És per això que Carme Miquel i Ramon Pere volen, d’una banda, posar en valor els mots com a senya d’identitat i que defineixen cada lloc precís, i, de l’altra, posar de manifest la interrelació entre la història i l’onomàstica.

Un moment de l’acte de lliurament del II Premi Ramon Amigó i Anglès.

Van presidir l’acte Carme Oriol, directora del Departament de Filologia Catalana de la URV; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona; Pere Navarro, professor del Departament de Filologia Catalana i secretari del jurat, i María José Figueras, rectora de la URV. Figueras. L’acte també va comptar amb la xerrada “La toponímia no és nímia”, a càrrec de Lluís Tetas, coordinador de l’Àrea de Dinamització i Assessorament del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*