21/09/2022

Un centenar d’experts en dret ambiental posen en comú com regular tots els àmbits relacionats amb el canvi climàtic

Es troben a la URV en la 9a conferència anual del Fòrum Europeu de Dret Ambiental

Obertura de la 9a Conferència Anual del Fòrum de Dret Ambiental.

L’elaboració de lleis de manera sectorialitzada fa que, sovint, no es tingui en compte l’afectació en altres àmbits fora d’allò que es regula. En qüestions complexes com l’emergència climàtica i ecològica és encara de major importància que la legislació tingui en compte tant les diferents branques del dret com els diferents àmbits científics sobre els que s’ha generat coneixement.

Fins a 110 acadèmics i tècnics especialistes d’institucions públiques i privades es troben a la URV per intercanviar idees i coneixements per a l’abordatge dels problemes ambientals, des del punt de vista de les interseccions, les connexions i els conflictes entre règims jurídics.

Es tracta de la 9a conferència anual del Fòrum Europeu de Dret Ambiental, una organització que agrupa més de 700 experts internacionals. El Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (URV) acull i organitza la trobada que aquest dimecres 21 i dijous 22 de setembre servirà per posar en comú propostes de millora per superar l’abordatge sectorial i, en conseqüència, generar avenços en la regulació de tot allò que afecta el medi ambient.

“Els avenços només es produiran si l’enfoc dels problemes és holístic”, explica Endrius Cocciolo, professor del Departament de Dret Públic de la URV i president del comitè organitzador. I ho exemplifica: “Prenem d’exemple el Tractat de la Carta d’Energia, que protegeix les inversions en energies fòssils i renovables, però impedeix que els estats redueixin les emissions, la qual cosa entra en conflicte amb les regulacions que busquen la mitigació del canvi climàtic”.

No només poden entrar en conflicte els sectors que es regulen, sinó també els diferents nivells de governança. “Tot i que la normativa europea fa que tinguem principis i regles comunes, les experiències dels estats poden ser diferents”, apunta Cocciolo.

Assistents a la sessió plenària de “Repensant el Dret Ambiental”, conferència del Fòrum de Dret Ambiental Europeu.

Per abordar-ho i proposar solucions, la 9a conferència anual del Fòrum Europeu de Dret Ambiental compta amb acadèmics destacats del seu àmbit. An Cliquet, professora de dret ambiental internacional i biodiversitat a la Universitat de Gant (Bèlgica), tractarà sobre la relació entre el canvi climàtic i la biodiversitat. Carl Dalhammar, professor a la Universitat de Lund (Suècia) expert en innovació i transferència tecnològica, abordarà la millora del cicle de vida dels productes de consum. Xavier Fernández-Pons, professor de dret públic internacional a la Universitat de Barcelona, explicarà la relació entre el comerç internacional, canvi climàtic i el mecanisme d’ajust en frontera per emissions de carboni que proposa la Comissió Europea. Alba Nogueira López, professora de Dret Administratiu a la Universitat de Santiago de Compostela, experta en dret ambiental i ecoauditories, tractarà sobre els canvis de l’economia circular.

El president del Fòrum de Dret Ambiental Europeu, Moritz Reese, del Centre Helmholtz per a la Recerca Ambiental (Alemanya), ha detallat durant l’obertura de la conferència que s’hi faran més de 80 presentacions i una vintena de panells.

La Universitat Rovira i Virgili ha estat pionera en la introducció del dret ambiental en la formació dels futurs juristes. Va ser de les primeres a incorporar assignatures sobre la matèria en el grau en Dret i imparteix el primer i únic màster universitari en Dret Ambiental del sistema català.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*