22/06/2023
Un estudi identifica les principals barreres que es troben migrants i refugiats quan arriben a Europa
La recerca, impulsada pel grup SBRLab de la URV, se centra en persones procedents d’Amèrica Llatina i el Carib. Els resultats s’han presentat en unes jornades que se celebren fins demà a Tarragona
La recerca, impulsada pel grup SBRLab de la URV, se centra en persones procedents d’Amèrica Llatina i el Carib. Els resultats s’han presentat en unes jornades que se celebren fins demà a Tarragona
Les persones migrants i refugiades procedents d’Amèrica Llatina i el Carib solen tenir taxes de desocupació més elevades, ocupar llocs de treball menys qualificats (no sempre per falta de qualificacions) i patir condicions laborals precàries. Són els resultats de la primera recerca del projecte europeu InteLAC Market, liderat pel grup de recerca de la URV SBRLab (Social & Business Research Lab) amb la coordinació de la investigadora del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, Inma Pastor. Les conclusions d’aquest estudi, que s’ha dut a terme amb un consorci de diverses universitats europees, s’han presentat en el marc de les Jornades de Migracions i Inclusió Social que fins divendres tenen lloc al campus Catalunya de la URV.
InteLAC Market “Integració, assessorament i millora de les persones migrants i refugiades d’Amèrica Llatina i el Carib en el mercat laboral”, té l’objectiu principal de desenvolupar eines que facilitin la inclusió social i laboral de les persones migrants i refugiades procedents d’aquests països.
Aquest estudi multidisciplinari ha identificat les principals barreres a les quals s’enfronten aquestes persones migrants en arribar a Europa i les necessitats que tenen per a la seva inserció laboral en diferents països del consorci, incloent-hi Àustria, Bèlgica, Espanya i Itàlia.
Entre les barreres més importants es troben les dificultats per regularitzar el seu permís de residència, la burocràcia associada a l’homologació de títols, la falta d’experiència laboral en el país receptor i l’estigma i discriminació per part de les empreses. Això repercuteix en una precarietat laboral que desperta la necessitat d’abordar aquesta problemàtica des d’una perspectiva integrada, tenint en compte tots els factors que poden influir en la situació laboral d’aquest col·lectiu.
“Les jornades on hem presentat els resultats preliminars de l’estudi han permès un intercanvi d’idees i experiències en el camp de la migració i la inclusió laboral”, explica la investigadora Inma Pastor. Durant aquests dies també s’han presentat exemples de bones pràctiques en l’àmbit de la inserció laboral de persones migrades, aportant així una visió més completa de la situació actual i dels possibles camins cap a la millora.
En les jornades, que finalitzen aquest divendres, hi han participat diversos ponents experts en migració i inclusió, en conferències i taules rodones, fomentant la reflexió sobre com ajudar a superar les barreres del col·lectiu a partir d’eines que es puguin promoure des dels sectors públic i privat.
“Iniciatives com aquesta demostren l’important rol de les universitats en l’estudi i la solució de problemàtiques socials complexes com la de la inclusió laboral de persones migrants i refugiades”, afegeix Pastor. “A través de la recerca i l’intercanvi d’idees, la universitat continua treballant per aportar solucions significatives a aquest repte social”, conclou la investigadora.