25/11/2020

Un nou projecte analitzarà la potencialitat de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre en turisme de benestar

L'equip investigador de la URV i agents del sector dissenyaran conjuntament noves experiències basades en els recursos del territori

En el context de pandèmia de la COVID-19, moltes destinacions turístiques treballen per atraure un turisme de proximitat, sostenible i que reconegui els valors del territori. Per això investigadores del grup de recerca GRATET van més enllà i impulsen el projecte “Well-being tourism. Co-creació d’experiències turístiques” perquè les destinacions de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre puguin especialitzar-se en el que es denomina turisme de benestar, que ofereix experiències que incideixen sobre la salut de les persones.

El projecte, finançat per la Diputació de Tarragona, dona el tret de sortida aquest dimecres 25 de novembre amb una jornada tècnica online. És la primera de les sessions que es faran des d’ara fins al mes de juny per acabar obtenint diferents resultats: definir la base d’una estratègia d’oferta i promoció de benestar a la demarcació de Tarragona; fer un inventari de recursos i valors del territori i proposar experiències turístiques per innovar i diversificar l’oferta i atraure nous mercats, entre d’altres. Per a cada territori (Delta de l’Ebre, els Ports i Salou) i haurà una taula de treball que celebrarà diferents tallers participatius amb investigadors, agents dels sector turístic i altres experts per identificar els recursos i co-crear experiències de benestar. A més a més, els agents participants rebran formació tècnica i especialitzada en les noves tendències i beneficis del benestar aplicats al turisme.

El valor del projecte radica en les oportunitats i beneficis associats al turisme de benestar, que incideixen de forma directa sobre el turista i sobre el desenvolupament territorial. Marta Nel-lo i Alba Font consideren que el turisme de benestar millora la qualitat de vida i el capital social en un territori. Expliquen que és un motor de creixement econòmic, per la creació de treball, promoció de productes locals i denominacions d’origen i l’empoderament de les dones; promou la salut perquè recupera mecanismes tradicionals, redueix els problemes de salut mental i emocional, i contribueix a la protecció dels béns naturals i culturals a través del turisme sostenible.

En la jornada d’avui, Marta Nel-lo i Alba Font, investigadores del Departament de Geografia que coordinen el projecte; Inmaculada Juan, tècnica del Parc Natural del Delta de l’Ebre; Jordi Palau, director del Parc Natural dels Ports, i Marc Espasa, gerent del Patronat de Turisme de Salou, presenten la feina prevista, que posa en valor el patrimoni natural, cultural i enogastronòmic d’aquestes destinacions per identificar les diferents dimensions que presenta el territori per atraure el turisme de benestar. El director de Naturalwalks, Evarist March, ofereix la ponència “Els recursos naturals i culturals aplicats a productes turístics de benestar. Del territori a la salut”. Al web de la Facultat de Turisme i Geografia s’hi pot consultar el programa complet i l’accés a la plataforma Teams, des d’on es pot participar de la jornada.

Print Friendly, PDF & Email