26/04/2016

Un projecte en què participa VITEC aconsegueix un estalvi energètic del 30% al celler Falset Marçà

La Cooperativa Falset Marçà ha assolit un estalvi energètic del 30% fruit d’un projecte d’eficiència energètica que es va iniciar ara fa un any. El treball és fruit d’una col·laboració entre les empreses Instatec Serveis Energètics S.L. (INSTATEC), Tècniques Avançades de Mesura i Control, S.L (TAMIC) i de l’àrea d’enginyeria ambiental i sostenibilitat del Parc Tecnològic del Vi (VITEC). El projecte ha consistit en la monitorització a temps real de pràcticament tot el consum del celler

El projecte pilot es va iniciar ara fa just un any i ha consistit en una auditoria energètica a temps real basada en la monitorització de pràcticament tot el consum del celler, el tractament de les dades mitjançant un software específic desenvolupat per TAMIC i l’anàlisi periòdic realitzat per INSTATEC, que ha permès  obtenir millores immediates i conclusions extrapolables a altres cellers vitivinícoles. Mitjançant  aquesta tecnologia s’ha pogut  analitzar els consums generats pel sistema de fred, de l’enllumenat i del compressor d’aire a pressió, entre els principals.

La resolució de les principals deficiències detectades (compressor, bateria de condensadors, etc.) junt amb la revisió dels termes de potència contractada, han permès un estalvi de sis mil euros, un bon resultat tenint en compte que algunes  mesures s’han aplicat fa just pocs mesos. El projecte continuarà un any més i té previst incrementar aquest estalvi.

La continuació del projecte pot suposar l’oportunitat per introduir altres fonts d’energia més sostenibles, reduint així la dependència a les fonts convencionals i  amb la voluntat de millorar al mateix temps la petjada de carboni i el compromís de sostenibilitat ambiental del celler. El projecte de col·laboració d’eficiència ha permès que es puguin obtenir estalvis del 30 % en la despesa energètica del celler cooperatiu i conseqüentment reduir la petjada de carboni.

Per dur-ho a terme s’ha comptat amb l’assessorament de l’àrea d’enginyeria ambiental i sostenibilitat del Parc Tecnològic del Vi (VITEC) des d’on s’han identificat els processos més crítics que calia analitzar i vincular els consums elèctrics mesurats a temps real amb les dades que setmanalment s’han obtingut de l’activitat productiva del celler. D’aquesta manera es fa un pas més ja que en una auditoria energètica clàssica es realitza una fotografia estàtica a partir de la qual cal anar enrere en el temps per justificar els consums i establir patrons d’estalvi i optimització, amb el grau d’incertesa que això comporta ja que, en aquest cas, les dades d’operació tenen un grau qualitatiu més elevat. Poder disposar de dades a temps real vinculades amb la producció a celler obre la porta a detectar punts crítics i ineficiències de procés i es poden establir actuacions correctives al moment. L’auditoria energètica és simultània i a temps real amb l’activitat de celler cosa que permet que els estalvis i les decisions a prendre tinguin un major impacte i siguin més reals.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*