09/06/2017

Una atenció especial al dolor infantil a Europa

La Jornada Societal Impact of Pain 2017 (SIP2017) presta una atenció específica al problema del dolor crònic infantil per primera vegada

Jordi MIró, director de la Càtedra de Dolor Infantil URV – Fundación Grünenthal i de la Unitat per a l’Estudi i Tractament del Dolor – ALGOS, ha estat convidat aquest juny a la Valeta (Malta) per impartit una conferència sobre el dolor crònic infantil, un problema que, segons recull l’únic estudi dut a terme en població general a Espanya, pateix el 37% dels joves entre 8 i 16 anys.

Durant la seva presentació El tractament de joves amb dolor crònic: Un desafiament per resoldre, Miró va plantejar que es fa “molt poc” per evitar que els joves pateixin “per culpa del dolor crònic”.  Va presentar un estudi, realitzat juntament amb el seu equip de recerca, en el qual es demostrava que els joves amb dolor crònic tenen més problemes cognitius, emocionals, són més propensos a no participar en activitats d’oci i esportives, que altres joves sense aquesta malaltia. A més, també va exposar la creixent evidència que aquests joves tenen problemes per dormir, pateixen de fatiga i tenen problemes per formar relacions amb els seus companys i companyes. “Una sèrie de problemes que tenen un enorme impacte en la qualitat de vida d’aquests joves,” apunta el doctor.

Davant la necessitat d’atendre aquest desafiament, Jordi Miró i el seu equip  desenvolupen diversos projectes que van des de la creació i adaptació d’instruments de mesura vàlids i fiables, a estudiar l’eficàcia de nous tractaments i recursos, passant per la promoció de l’interès i sensibilització de la societat i els professionals davant l’estudi del dolor infantil i juvenil.  Precisament, els seus estudis mostren com la manca de formació especialitzada, els escassos recursos disponibles i la falta de recerca empitjoren en l’avenç d’aquesta àrea: ”El que coneixem, encara que és poc, no ho utilitzem com caldria. Per exemple, sabem que el millor tractament possible per al dolor crònic infantil precisa d’un enfocament multidisciplinari, però aquesta proposta terapèutica rarament s’aplica en aquest país”, declara amb contundència. I afegeix: “És el moment de posar aquesta qüestió a les agendes dels governs”.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*