29/09/2020

Una plataforma de seguretat alimentària detecta fraus en aliments

L'eina està a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats. S'ha desenvolupat en el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial Nutrisalt i es gestiona des de les instal·lacions del Centre de Ciències Òmiques, de la URV i l'Eurecat

El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat una plataforma de seguretat alimentària per a la detecció de fraus en aliments propis del Camp de Tarragona i de l’àrea mediterrània. És el resultat de la recerca que ha implementat en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, que té per objectiu afrontar els reptes dels sectors agroalimentari i de la salut i donar resposta a la creixent demanda de productes alimentaris saludables, segurs i respectuosos amb el medi ambient. Nutrisalt és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus amb la implicació d’Eurecat, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA); amb la col·laboració del teixit empresarial i de diferents ajuntaments del Camp de Tarragona, que compta amb el cofinançament dels fons europeus FEDER i de la Diputació de Tarragona.

L’eina per detectar fraus en aliments està a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats i altres entitats o institucions perquè la puguin consultar online i millorar els seus processos i la seva competitivitat, i es gestiona des de les infraestructures del Centre de Ciències Òmiques (COS), la unitat mixta entre la Universitat Rovira i Virgili i l’Eurecat. La nova plataforma “ha generat una base de dades d’accés obert que recull metodologies i sistemes d’anàlisi per a la detecció de situacions de frau alimentari en més d’un centenar d’espècies vegetals i animals pròpies de la mediterrània”, explica el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari.

La plataforma ha estat presentada per la investigadora de la Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat, Nerea Abasolo, al seminari ‘Productes saludables, segurs i sostenibles: nous serveis innovadors per a la indústria agroalimentària i de la salut’, que ha tingut lloc en format digital, per donar a conèixer les principals eines i serveis per a les empreses, resultants de la recerca implementada per Eurecat dins del PECT Nutrisalt. En les seves paraules, “la seguretat alimentària representa un dels elements més importants de les polítiques de salut pública a nivell mundial, essent la traçabilitat i l’autenticitat factors clau per garantir la bona qualitat dels aliments i protegir els interessos dels consumidors”.

Mitjançant ciències òmiques, la plataforma “aporta als seus estudis una alta sensibilitat, especificitat i velocitat en el procés de generació d’informació, que permet detectar amb precisió i rapidesa una àmplia versatilitat de compostos o alteracions en la composició dels productes que poden constituir motiu de frau alimentari”, remarca el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs.

D’altra banda, per a la detecció de substàncies al·lergògenes, s’ha fet un recull de les tècniques més utilitzades per a la detecció dels principals al·lèrgens en superfícies; aquells que afecten a més persones o que poden causar reaccions més greus.

La jornada ha inclòs també una ponència sobre models per a la valorització de productes de proximitat del Camp de Tarragona. Les metodologies computacionals desenvolupades pel grup de recerca en Quimio-informàtica i Nutrició de la URV han permès als investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat identificar potencials ingredients saludables presents en plantes del Camp de Tarragona, prioritzant les parts que no es mengen, per donar-los valor afegit i en línia amb el concepte d’economia circular. Posteriorment, l’activitat biològica saludable d’aquestes molècules i ingredients ha estat validada mitjançant estudis in vitro i en animals, que són la base perquè aquestes molècules i ingredients puguin fer-se servir per a l’elaboració d’aliments funcionals o suplements alimentaris.

Per últim, a la jornada s’hi ha presentat també el funcionament d’una plataforma d’ecotoxicitat  per a la detecció de l’impacte ambiental de contaminants aquàtics i terrestres, que ha desenvolupat el centre tecnològic Eurecat.

Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt

L’esdeveniment s’emmarca dins el PECT de Reus i el Camp de Tarragona per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible per al benestar de la població i l’impuls del territori – Nutrisalt, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el centre tecnològic Eurecat, amb el suport dels ajuntaments de Tarragona, la Selva del Camp, Constantí i Maspujols, i del sector agroalimentari del territori.

El projecte consta de diverses operacions, entre les quals hi ha la liderada pels investigadors Miquel Àngel Bové, del Departament d’Economia, i Noemí Rabassa, del Departament de Gestió d’Empreses, en l’àmbit de l’impuls d’una Plataforma d’innovació i promoció de l’oli d’oliva verge extra.

Els resultats del projecte contribueixen a avançar cap a l’especialització territorial, perquè Reus i el Camp de Tarragona esdevinguin el pol de referència del sud d’Europa pel que fa a l’activitat productiva i la innovació en nutrició i salut. El PECT Nutrisalt compta amb el finançament del Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 per potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en el territori i està alineat amb els objectius de l’estratègia de recerca i d’innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*