14/12/2020

La URV avalua l’alimentació i estil de vida de la comunitat universitària per millorar la seva salut

Les persones que estudien i treballen a la URV poden respondre l'enquesta per avaluar el hàbits alimentaris i d’estil de vida. L'objectiu del projecte és promoure la salut i prevenir malalties a través d’una alimentació i estil de vida saludable i sostenible dels estudiants, el PAS i el PDI

La Universitat s’ha proposat promoure que els estudiants, el PAS i el PDI segueixin una alimentació i un estil de vida saludables i sostenibles, contribuint al benestar de tota la comunitat universitària i que tingui incidència en el territori. Per això, la URV està elaborant el Projecte d’Universitat Saludable i Sostenible, que té entre les seves primeres accions el llançament d’una enquesta adreçada als tres col·lectius universitaris i que poden respondre des d’avui i fins al dia 29 de gener.

Quant exercici fas, quins aliments de la dieta Mediterrània consumeixes i amb quina freqüència són les preguntes de resposta ràpida que permetran fer una diagnosi de la situació i del nivell d’adherència a la dieta de casa nostra per, posteriorment, fer els canvis necessaris als espais de la Universitat per contribuir a millorar la salut i el benestar de la comunitat URV. Les persones que responguin el qüestionari poden optar a guanyar una dessuadora de la URV.

L’enquesta, és el punt de partida d’aquest projecte compartit entre l’Oficina de Compromís Social, des de l’Àrea de Benestar i Salut  i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, a través de l’ensenyament de Nutrició Humana i Dietètica. L’estudiant de Máster Oficial en Condicionants Genètics, Nutricionals i Ambientals del Creixement i Desenvolupament , Sara de las Heras, amb la supervisió de la professora i investigadora Nancy Babio, és l’encarregada d’avaluar  els resultats i suggerir accions posteriors.

De fet, el projecte ja preveu diverses accions que facilitaran la tria d’opcions saludables per part de la comunitat universitària: es farà una valoració nutricional dels menús que s’ofereixen als menjadors dels campus; es recomanarà que la restauració que es contracti compti amb l’assessorament d’un o una dietista-nutricionista, i es revisaran els productes disponibles a les màquines expenedores d’aperitius i begudes. A més a més, en funció dels resultats de l’enquesta que ara s’obre, es faran accions d’intervenció en relació als aliments de la dieta Mediterrània, el consum dels quals sigui inferior al recomanable.

També es faran tallers d’alimentació saludable, fàcil i econòmica, com el de la carmanyola saludable, que ja es va fer el curs passat; s’elaborarà el decàleg d’alimentació saludable i sostenible de la URV, i es promourà que la celebració d’esdeveniments a la URV incloguin pautes d’alimentació saludable i sostenible per garantir la reducció d’ús de plàstics i evitar el malbaratament alimentari.

Impulsors del Projecte d’Universitat Saludable i Sostenible: Susana Borràs, adjunta per al Compromís Social; Nancy Babio, responsable del grau de Nutrició Humana i Dietètica; Sara de las Heras, estudiant de Nutrició Humana i Dietètica; Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social; Antoni Castro, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i Ruth Marqués, responsable de de l’Àrea de Benestar i Salut de l’Oficina de Compromís Social.

El Projecte d’Universitat Saludable i Sostenible inclou 4 eixos específics i línies estratègiques  transversals perquè la Universitat sigui promotora de la salut de la comunitat universitària i de la societat en general, a través del foment de la investigació i la docència i d’aliances per oferir serveis, programes i activitats orientades a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en especial de l’ODS 3 “Salut i Benestar”.  Al mateix temps, aquest projecte permet desenvolupar accions vinculades al Codi Ètic de la URV, aprovat en la sessió del Claustre del passat mes de juliol. Concretament, pel que fa als principis ètics de Benestar i salut, Compromís social i Sostenibilitat.

Print Friendly, PDF & Email