14/07/2016

La URV desenvolupa un programari que facilita la gestió massiva de dades

Investigadors de la URV han coordinat el projecte de recerca europeu IOStack, a través del qual s’ha desenvolupat una eina informàtica que ajudarà les empreses a gestionar un gran volum de dades de forma còmoda, eficient i econòmica. Aquesta aplicació permet a les empreses controlar –des d’un tauler de control– l’emmagatzematge, la compressió o l’encriptació de la informació, i aspectes de computació, com el tractament de les dades per fer-ne un ús pràctic o predictiu

El coordinador del projecte Pedro García amb l'equip d'investigadors de la URV que estan desenvolupant IOStack

Les empreses i institucions cada dia generen més informació digital. I de cara al futur, es preveu que es multipliqui. Per això, una de les necessitats primordials de les empreses que utilitzen les anomenades dades massives (big data) és aconseguir una gestió eficient i econòmica de tota aquesta informació. Un nou programari, desenvolupat a la URV, és la solució a aquest problema, ja que permetrà a la mateixa empresa prendre decisions per emmagatzemar i tractar les dades de forma còmoda.

L’investigador Pedro García López, líder del grup de recerca Arquitectura i Serveis Telemàtics, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, és el coordinador del projecte europeu IOStack (Software Defined Storage for Big Data). Es tracta d’un programa informàtic que permet a l’usuari controlar virtualment un centre de dades des d’una aplicació centralitzada, que es presenta en forma de tauler de control.

Els objectius d’aquesta recerca són reduir els costos de la gestió de la informació i permetre que l’administrador d’un centre de dades operi de forma fàcil, còmoda i flexible per organitzar la transferència, l’emmagatzematge, l’accés i l’ús de la informació.

Per fer-ho possible, els investigadors han desenvolupat aquest programari que incorpora algunes funcions complexes, configurades perquè l’usuari només hagi de decidir què vol fer i donar l’ordre perquè es dugui a terme l’acció programada. La idea és que es puguin predefinir instruccions per automatitzar processos; és a dir, l’aplicació treballa com si es tractés del nou fenomen tecnològic basat en “receptes” If This Then That, que executa una acció quan es donen unes condicions determinades.

Un exemple d’aquestes “receptes” podria ser que, cada vegada que es transfereixen dades d’un determinat tipus (d’un client específic o d’unes característiques concretes, per exemple) a les unitats d’emmagatzematge, aquestes tinguin prioritat en la banda ampla d’entrada davant la resta d’informació que també s’estigui introduint i, a més, que es comprimeixin i s’encriptin perquè tinguin un grau més de protecció.

Aquest programari permet activar totes aquelles funcions que es configurin, com ara replicar la informació perquè tingui una còpia paral·lela, comprimir i reduir el pes de les dades, accedir i buscar, visualitzar quines dades entren, canviar les prioritats de transferència, etc. Tot es pot veure i resoldre des del tauler de control, que ofereix un gràfic visual en temps real perquè pugui ser més fàcil per a l’usuari identificar què passa.

Aquests programaris de gestió massiva de dades estan dominats per empreses americanes, com el sistema IOFlow de Microsoft Research. IOStack seria la primera proposta europea en aquest àmbit.

IDIADA: un cas pràctic

Un dels socis del projecte és l’empresa catalana Applus+ IDIADA, que ha posat sobre la taula les seves necessitats respecte a l’emmagatzematge de dades i ha aportat informació perquè serveixi d’exemple per desenvolupar IOStack.

IDIADA genera moltes dades, tant documents derivats de les homologacions de cotxes i de les ITV de vehicles, com informació que registren de les proves anomenades crash test (simulacions per comprovar l’afectació d’un impacte en els vehicles que es dissenyen), a través de les quals obtenen com es trenca o com queda perjudicada cada peça amb molt de detall.

Aquest gran volum d’informació altament confidencial que s’ha de guardar suposa una despesa molt alta per a l’empresa, ja que ha d’adquirir noves unitats d’emmagatzematge constantment. Una eina com IOStack és una solució per a IDIADA, perquè li permetrà gestionar de forma eficient aquestes dades massives.

Cap a una societat digitalitzada

Digitalitzar la societat i gestionar aquestes dades de forma eficient és una de les fites de governs i administracions com la Comissió Europea. Aquesta institució preveu invertir, d’aquí al 2020, uns 2.000 milions d’euros per adequar la infraestructura necessària per crear un núvol obert de la ciència, per tal que les dades que generen les recerques que financen estiguin emmagatzemades i es puguin compartir i reutilitzar.

El projecte IOStack, que finalitzarà el 2017, té un cost de 3,3 milions d’euros i està íntegrament finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea. Els socis de la URV en aquesta recerca són el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, l’empresa catalana IDIADA, IBM Israel Science & Technology (Israel), Eurocom (França), Mpstor (Irlanda), GridPocket (França) i Arctur (Eslovènia).

Referència bibliogràfica: Gracia-Tinedo, R., Garcia-Lopez, P., Sanchez-Artigas, M., Sampe, J., Moatti, Y., Rom, E., Naor, D., Nou, R., Cortes, T., Oppermann, W. and Michiardi, P. (2016). IOStack: Software-Defined Object Storage. IEEE Internet Computing, 20(3), pp.10-18. DOI: 10.1109/MIC.2016.46

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*