26/07/2022
Veggie base, la primera base de dades sobre composició nutricional de productes i alternatives vegetals del mercat
Dietistes-nutricionistes de la URV han publicat la Taula de Composició de productes i alternatives vegetals: Veggie Base, que conté 228 marques comercials de les que deriven 2.790 productes. És la primera base de dades d'aquest tipus del mercat espanyol
Dietistes-nutricionistes de la URV han publicat la Taula de Composició de productes i alternatives vegetals: Veggie Base, que conté 228 marques comercials de les que deriven 2.790 productes. És la primera base de dades d'aquest tipus del mercat espanyol
En el marc del projecte e-dietètica URV dirigit per la investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Nancy Babio, neix ara Veggie base, una eina útil que ajudarà els dietistes-nutricionistes a valorar i planificar la dieta de les persones que optin per una dieta vegetariana o decideixin incloure en la seva alimentació aquests productes o alternatives vegetals.
Veggie base ha estat elaborada mitjançant un treball sistemàtic a través de la recopilació de les fitxes tècniques de les pròpies empreses, o bé a través del seu portal web o de l’etiquetatge comercial del producte. La informació nutricional dels 2.790 productes està categoritzada en 14 grups d’aliments ordenats alfabèticament i 60 subgrups, segons la informació tècnica aportada per les diferents empreses i per la recollida a través de l’etiquetatge comercial de l’envàs del producte. Fins a dia d’avui, només existeix la taula de composició d’aliments i alternatives vegetals a Gran Bretanya creada l’any 2002 amb 1.249 productes -aliments processats i plats precuinats llestos per consumir. Aquesta informació està informatitzada i disponible en forma lliure i gratuïta. A través de a Publicacions URV es podrà adquirir el document en format físic i electrònic.
La dieta vegetariana ha augmentat en la població durant els últims anys. Segons l’estudi The Green Revolution la prevalença actual de la població espanyola que opta per aquest patró alimentari ha augmentat fins al 13%, i representen cinc milions de persones que ja segueixen una dieta vegetariana. Així mateix, el volum de vendes de productes vegetals a l’Estat espanyol ha augmentat un 20% en els últims dos anys. A causa d’aquest augment en l’oferta d’alternatives vegetals, la manca d’informació estandarditzada de la composició nutricional d’aquests productes, la limitació de la valoració del consum alimentari de les persones que optin per aquestes alternatives així com el desconeixement de la qualitat nutricional d’aquests productes, es va veure la necessitat de crear una taula de composició nutricional de productes i alternatives vegetals que faciliti el treball als i a les professionals de la dietètica i de la nutrició.
Aquest treball forma part del projecte e-dietètica URV dirigit per la investigadora Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centro Biomédica en Red Fisiopatologia de la Obesidad y la Nutrición (CIBERobn) amb col·laboració de les dietistes-nutricionistes Lica Natalia Dragusán, Èrica Cunillera, Sara de las Heras, totes tres de la Universitat Rovira i Virgili i Maria Blanquer, dietista-nutricionista de l’equip de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i experta en dietes vegetarianes.
Creació de la Taula de Composició de Productes i Alternatives Vegetals Veggie Base
Els productes alimentaris incorporats a la base de dades s’han escollit en funció d’un llistat de marques potencials de comercialitzar productes i alternatives vegetals al mercat espanyol facilitada per la Unión Vegetariana Española (UVE) i la cerca a la pàgina de Facebook de V-Label España. La informació nutricional de tots els productes s’ha obtingut per mètodes indirectes a partir de l’etiquetatge comercial segons el Reglament (UE) 1169/2011. Els productes i alternatives vegetals incloses són representatius del mercat de tot l’estat.
Projecte e-dietètica URV
Mitjançant aquest projecte, els i les estudiants que s’hi han involucrat des del curs 2017-2018 han generat altres eines útils: CELIACBASE, Sport Base, Drink Base. Aquest projecte ha estat guardonat amb el premi Premi del Consell Social a la Qualitat Docent 2020 de la URV i la distinció Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent 2020. La generació d’aquestes eines posiciona la URV com a referent per als i les professionals de l’àmbit de la nutrició humana i la dietètica.
Referència: Babio N, Dragusan L, Cunillera E, De las Heras S y Blanquer M. Tabla de Composición de Productos y Alternativas Vegetales denominada Veggie Base. Universitat Rovira i Virgili. 2022. Disponible a: http://publicacions.urv.cat/cataleg/altres-titols/15-cataleg/altres-titols/959-veggiebase