24/01/2024

Un volum inèdit, coordinat per Joan Maria Thomàs, recull la vida i l’obra dels tres grans autors de la literatura sobre camps de concentració nazis

L'obra col·lectiva publicada pel Memorial Democràtic uneix estudis sobre Primo Levi, Jorge Semprún i Joaquim Amat-Piniella

Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada.

Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada és un llibre que, per primera vegada, reuneix estudis sobre la vida i l’obra de tres dels principals representants de la literatura testimonial al voltant dels camps nazis: Primo Levi i Jorge Semprún com a grans referents internacionals, i Joaquim Amat-Piniella, menys conegut fins al moment, però també d’un gran valor literari i testimonial. L’obra ha estat coordinada pel catedràtic en Història Contemporània de la URV, Joan Maria Thomàs, i publicada pel Memorial Democràtic.

L’origen del llibre es remunta al simpòsium homònim que va celebrar-se a Barcelona i a Manresa el novembre de 2022, i que va aconseguir reunir els especialistes i acadèmics més destacats sobre els tres autors. Arran d’aquestes trobades, va sorgir el volum, de la mà del mateix professor Joan Maria Thomàs; Sara J. Brenneis, doctora en Llengua i Literatura Hispànica per la Universitat de Califòrnia (Berkeley) i catedràtica a l’Amherst College (Massachusetts); Soledad Fox Maura, doctora en Literatura Comparada per la City University of New York i catedràtica d’Espanyol i Literatura Comparada al Williams College; Philippe Mesnard, catedràtic de Literatura Comparada de la Universitat Blaise Pascal, Clermond-Ferrand, i David Serrano Blanquer, doctor en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte de presentació ha tingut lloc aquest dimarts a la seu del Memorial Democràtic de la Generalitat. El director de la institució, Jordi Font Agulló, ha assenyalat el valor inestimable de la publicació, en tant que “és una oportunitat per internacionalitzar la figura de Joaquim Amat-Piniella”. En aquesta mateixa línia, ha afegit que “és necessari posar en valor l’obra d’Amat-Piniella que, a l’igual que Levi i Semprún, és un autor imprescindible en un moment que la banalització del feixisme està a l’ordre del dia”.

Presentació del llibre, amb Joan Maria Thomàs, Jordi Font Agulló i Sara J. Brenneis.

D’acord amb els autors, la voluntat de la publicació no només ha estat recopilar el llegat històric de Primo Levi, Jorge Semprún i Joaquim Amat-Piniella, sinó també aportar una visió general de la resta d’obres literàries i memorialistes escrites per altres supervivents. Així ho ha assegurat Sara J. Brenneis, que ha participat en la presentació d’avui.

Brenneis ha explicat com “aquí tenim un cànon potent d’autores i autors que estan publicant sobre les seves experiències i memòries de la deportació als camps de concentració”. En aquest sentit, també ha assegurat que “val la pena llegir llibres de memòria perquè són de deportats que volien contar la seva història i tenien la fortalesa de poder recordar”.

Finalment, Joan Maria Thomàs, l’editor del llibre, ha recordat “que el llibre està escrit en tres llengües per assegurar la seva difusió per tot el món”. També ha aprofitat per “agrair als quatre autors per la seva col·laboració i especialment al director i als tècnics del Memorial ”.

Com la resta dels llibres publicats pel Memorial Democràtic, Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada té distribució comercial i es pot adquirir a la llibreria en línia de la Generalitat, a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat i a les llibreries habituals.

Amb aquest acte, el Memorial Democràtic dona el tret de sortida a tota una setmana d’homenatges en record del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener de cada any.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*