08/06/2018

Descobrint Catalunya Sud: Biosfer Teslab

Biosfer Teslab és una spin-off de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili que exemplifica l'èxit d'una empresa basada en l'R+D+I

Els doctors Núria Amigó i Roger Mallol són dos dels investigadors que han fundat l'spin-off Biosfer Teslab.

Aquesta secció presenta espais de la regió Catalunya Sud representatius en la configuració del territori com a regió del coneixement. Així, s’hi mostraran espais econòmics, socials, culturals i naturals que, per les seves característiques, estructuren un model social basat en el coneixement, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la regió.

L’aplicació del coneixement sorgit de la recerca universitària dona lloc a la creació d’empreses conegudes com a spin-offs o empreses derivades. Entre d’altres, l’any 2013 es crea Biosfer Teslab (Reus), una spin-off  biomèdica de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) que utilitza la tecnologia d’alt rendiment de ressonància magnètica nuclear (RMN) per diagnosticar riscos cardiovasculars en pacients d’alt risc.

El seu principal producte és el test Liposcale, “un test avançat de lipoproteïnes basat en la ressonància magnètica nuclear (RMN)” [1] que proporciona resultats i marcadors més precisos que la pràctica que s’utilitza habitualment. Concretament, aquest producte innovador permet determinar la quantitat de colesterol i de lipoproteïnes aportant valor afegit a la pràctica clínica.

Figura 1. Funcionament del test Liposcale. Font: Biosfer Teslab

Entre els seus clients potencials hi ha empreses farmacèutiques i alimentàries, així com laboratoris d’anàlisi, centres de recerca i universitats.

La recerca com a eina cap al coneixement… i cap a l’empresa

L’spin-off és resultat de les tesis doctorals realitzades per Núria Amigó i Roger Mallol en el marc de la Plataforma Metabolòmica de la URV, que dirigeix el professor Xavier Correig, i en col·laboració amb la Unitat de Recerca en Lípids i Arterioclerosi de la mateixa Universitat, dirigida pel professor Lluís Masana. La col·laboració en investigació científica els va permetre desenvolupar procediments d’anàlisi metre s’elaboraven les tesis doctorals de Núria Amigó i Roger Mallol.

La patent sobre el test Liposcale és propietat de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i suposa un avenç innovador en l’àmbit de la salut a escala internacional, amb l’objectiu de millorar la salut de les persones.

Biosfer Teslab ha rebut nombrosos guardons de caràcter científic i empresarial, entre els quals destaquen ser finalista en la sisena edició del programa BioEmprenedorXXI i del curs VALORTEC, el premi del Consell Social de la URV a les idees emprenedores, el primer premi a la desena edició dels Premis ReusEmpresa, un premi atorgat per la Jove Cambra Internacional de Tarragona en innovació mèdica, els Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona i finalista de la Big Booster (Boston, Estats Units), així com Premis Gresol al Talent Jove.

A més, Biosfer ha rebut ajudes i subvencions de la Unitat de Valorització de la Universitat Rovira i Virgili, d’ACCIÓ, d’ENISA i del Programa Operatiu NEOTEC, a més d’una subvenció de Torres Quevedo i d’una altra per al Pla de Doctorats Industrials.

R+D: la innovació com a garantia de futur

Amb l’objectiu de perseguir la competitivitat i garantir la innovació, Biosfer Teslab busca “de forma continuada col·laboradors per a projectes nacionals i internacionals per a la recerca de nous marcadors, mètodes analítics i tractaments que promoguin l’estudi, diagnòstic i tractament en les alteracions metabòliques” [2].

En aquesta línia, des d’agost de 2014 Laboratoris Rubió, una empresa pionera de l’àmbit farmacèutic, va injectar prop de mig milió d’euros [3] per dur a terme la darrera fase de desenvolupament del producte del test Liposcale i s’encarrega de la internacionalització del producte i la seva comercialització arreu del món, a partir d’un acord d’exclusivitat per al mercat europeu.

_____

[1] Aquesta informació ha estat consultada en línia. Vegeu: http://biosferteslab.com/serveis/#post-15 [Darrera consulta: 05/06/2018]

[2] Aquesta informació ha estat consultada en línia. Vegeu: http://biosferteslab.com/serveis/#post-1335 [Darrera consulta: 05/06/2018]

[3] Aquesta informació ha estat consultada en línia. Vegeu: http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2015/10/25/pagina-63/94425713/pdf.html?search=biosfer%20teslab [Darrera consulta: 05/06/2018]

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV