02/03/2018

El llibre Avancem junts recull l’evolució de la URV a través del testimoni d’exestudiants

S’ha publicat amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la Universitat i inclou l’anàlisi de les etapes que han liderat els diferents rectors

Detall del llibre Avancem junts. 25 anys d'una universitat al servei de les persones i la societat del sud de Catalunya.

Avancem junts. 25 anys d’una universitat al servei de les persones i la societat del sud de Catalunya és el títol del llibre que recull l’experiència i visió de 25 persones formades a la URV. A través del gènere periodístic de l’entrevista, el llibre repassa l’evolució de la Universitat des que era la divisió VII de la Universitat de Barcelona fins a l’actualitat, i inclou la perspectiva dels diferents rectors que l’han liderat. L’obra coordinada per Ignasi Soler, del Gabinet de Comunicació i Relacions Externes, i Antoni González Senmartí, coordinador dels actes commemoratius dels 25 anys de la URV, es va presentar l’1 de març al campus Catalunya.

El llibre, editat per Publicacions URV, inclou el testimoni d’exestudiants que tenen un paper rellevant a la societat, ja sigui pel càrrec que ocupen o ja sigui pel coneixement profund del seu àmbit. Ofereixen la seva opinió de la Universitat i, sobretot, del seu sector professional, així com també descriuen de quina manera ha contribuït la URV a la seva trajectòria professional i l’aplicació al món laboral de la formació que hi van rebre.

Algunes de les persones entrevistades han ocupat o ocupen llocs de decisió, com ara Meritxell Ruiz, que va ser consellera d’Ensenyament; Josep Maria Panicello, director d’estratègia i control de gestió del Banco Santander a Catalunya; i l’executiva de Booking Sara Gomis. Altres destaquen per l’especificitat dels seus coneixements, com la investigadora sobre xarxes complexes Clara Granell; el periodista Albert Mercadé; i l’enòleg Raül Bobet. I d’altres sobresurten per les seves idees innovadores; és el cas d’Anna Sort, experta en ludificació en salut i directora general de PlayBenefit; Joel Vicient, director executiu de Captio; i Bernat Ollé, fundador de diverses start-ups de biotecnologia als Estats Units.

Avancem junts s’estructura en quatre parts introduïdes pels diferents rectors que han dirigit la institució: la concepció de la Universitat, que descriu com es va idear la URV de la mà de Josep Maria Bricall, rector de la UB de 1986 a 1994; l’inici de la Universitat, en què el primer rector Joan Martí i Castell explica el model d’universitat que van crear; la definició de l’estratègia, en què Lluís Arola explica com es va transcendir l’abast territorial; i la consolidació i internacionalització, en què Francesc Xavier Grau posa en valor el projecte del Campus d’Excel·lència i els pilars sobre els que es va construir. Finalment el rector Josep Anton Ferré apunta com ha de ser la Universitat de la propera dècada, amb un paper més rellevant socialment.

Per a González Senmartí, “la pluralitat i la varietat són les qualitats essencials que defineixen aquest llibre”. A més d’ell, van presentar l’obra commemorativa de l’aniversari el president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el rector Josep Anton Ferré. Aquest va destacar dels alumni recollits en el llibre que si bé la universitat “els va ajudar a fer el procés de maduració, el que es veu és l’esforç de cadascú”. En aquest sentit, va afegir-hi que el paper de la universitat ha de ser el d’incentivar “l’ambició de les persones per liderar projectes que tenen un abast més ampli” i identifica com a repte dels ensenyaments “donar resposta a les noves professions” i “trencar barreres entre disciplines”.

Avancem junts és el primer dels dos llibres commemoratius dels 25 anys de la URV. El proper 13 de març es presentarà Incunables(s), 1971-1991. La represa dels estudis universitaris, escrit per Joana Zaragoza, que es basa en els records narrats per la gent que va viure la Delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona, abans que es creés la URV. En la presentació també s’exposaran les il·lustracions que formen part del llibre. Serà a les 19 h a la Sala de Graus del campus Catalunya.

El llibre Avancem junts està disponible al web de Publicacions URV i les entrevistes als ex alumnes inclosos al llibre així com altres que no s’hi han inclòs també es poden trobar a la pàgina web dels 25 anys i en format vídeo al canal de YouTube.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*