03/02/2025
Desenvoluparan una beguda per reforçar el sistema immune de la gent gran
Un equip investigador de la URV participa en un projecte, en col·laboració amb el Centre d’Investigació Tecnològica del País Basc i Costa Concentrados Levantinos, per formular una beguda funcional
Un equip investigador de la URV participa en un projecte, en col·laboració amb el Centre d’Investigació Tecnològica del País Basc i Costa Concentrados Levantinos, per formular una beguda funcional
L’Organització Mundial de la Salut anunciava el 2020 que el nombre de persones de més de 60 anys havia superat, per primera vegada, el d’infants menors de cinc anys. El desenvolupament mèdic i assistencial, juntament amb la millora de la qualitat de vida, han fet que els habitants del món, en general, visquin més anys. Sense anar més lluny, els últims informes preveuen que l’any 2050, més d’una de cada cinc persones tindrà més de 60 anys. Davant aquest escenari, la necessitat de buscar estratègies eficaces per millorar la qualitat de vida de les persones grans no havia sigut mai tant urgent.
Per abordar aquest repte, un equip investigador amb presència URV, en col·laboració amb Costa Concentrados Levantinos i el Centre d’Investigació Tecnològica del País Basc, arrenca un projecte per desenvolupar una beguda dissenyada específicament per millorar la immunitat de la gent gran. No es tracta d’un medicament, sinó d’una beguda funcional elaborada a partir d’ingredients naturals seleccionats per les seves propietats immunològiques, que incorporarà també “nutrients per enfortir el sistema immune” que contribueixin a tenir un envelliment saludable.
L’enfocament que adopta aquest projecte, anomenat IMMUGOLD, es recolza en l’evidència científica sobre l’impacte d’una nutrició adequada en la salut i la resiliència del sistema immunològic a mesura que envellim. Es tracta d’una expertesa que aporta el Grup de Recerca en Nutrició Funcional, Oxidació i Malaltia Cardiovascular NFOC-SALUT de la Universitat Rovira i Virgili, liderat per Rosa Solà, catedràtica de Medicina a la mateixa universitat.
Els aliments funcionals
Són aquells aliments que, degut als ingredients que contenen, poden tenir efectes beneficiosos sobre la salut quan són consumits regularment. N’hi ha de molts tipus, enfocats a controlar els nivells de colesterol, cuidar el sistema digestiu o, en aquest cas, millorar el sistema immune. El desenvolupament d’aquests productes requereix d’una estreta col·laboració entre investigadors i professionals de la indústria alimentaria per garantir que cada aliment està formulat amb precisió i a partir de proves científiques sòlides.
Un cop dissenyada, a principis de 2027, la beguda serà sotmesa a rigorosos assajos clínics per avaluar-ne l’efectivitat i, si els passa, podria esdevenir una eina útil per millorar la salut pública. El projecte IMMUGOLD, que duu a terme de forma conjunta per investigadors del Centre d’Investigació Tecnològica del País Basc (AZTI), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professionals de Costa Concentrados Levantinos, representa un pas significatiu en la recerca de solucions basades en la ciència que abordin l’envelliment saludable i enforteixin el sistema immunològic de la gent gran, reduint la incidència d’infeccions i malalties cròniques.