15/01/2018

El calendari de dones científiques de l’Observatori de la Igualtat està dedicat a les sociòlogues aquest 2018

Posa en valor investigadores de l'àmbit de la Sociologia i reivindica rols rellevants al mercat laboral per a les professionals de la disciplina

Portada del calendari Dones i Sociologia, que edita l'Observatori de la Igualtat.

Per desè any consecutiu, l’Observatori de la Igualtat de la URV ofereix a la comunitat universitària un calendari que divulga les contribucions científiques de les dones, molts cops desconegudes pel públic, en les diferents àrees del coneixement al llarg de la història. El d’aquest 2018, Dones i Sociologia, recupera les biografies de dotze sociòlogues, i denuncia que l’absència de dones reconegudes sigui “l’estat natural de les coses”. A més a més, la publicació del calendari vol contribuir a resituar les sociòlogues en posicions i àmbits rellevants del mercat professional de la disciplina.

A través del calendari Dones i Sociologia es reivindica el reconeixement públic de les sociòlogues fundadores i clàssiques com a figures destacades del seu temps, que van crear teoria social i sociològica al mateix moment que els sociòlegs reconeguts com a fundadors i clàssics. Elles van ser esborrades de la història sociològica, entre altres raons, perquè representaven un model de dona trencador amb el paper tradicional i secundari que es volia per a totes.

Les dones seleccionades per a cadascun dels mesos de l’any són: Harriet Martineau, Beatrice Potter Webb, Anna Julia Cooper, Charlotte Perkins Gilman, Jane Addams, Annie Marion MacLean, Marianne Schnitger Weber, Maria Ossowska, Alva Myrdal, Georgina Isabel Jiménez de López, Heleieth Iara Bongiovani Saffioti i Fàtima Mernissi.

L’edició del calendari es una acció que té per objectiu fer visibles les aportacions de les dones en totes les branques del coneixement, una mesura que conté el II Pla d’Igualtat de la URV. Els membres de la comunitat URV poden recollir-ne un exemplar a l’oficina de l’Observatori, situada al campus Catalunya, edifici D2 despatx 4.30, de dilluns a divendres de 9 a 13:30 h.

La publicació ha comptat amb la col·laboració de Rocío Navarro, que ha redactat els textos, i el suport econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, l’Oficina Europe Direct de Tarragona, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i el grup de recerca de la URV Social & Business Research Lab.

Els calendaris d’aquests deu anys es poden descarregar aquí.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*