01/04/2025

La investigadora Carla Casadevall obté una beca Leonardo de la Fundació BBVA

L’ajut servirà per desenvolupar un projecte innovador per convertir la llum solar, l’aigua i el CO2 en combustibles renovables

Carla Casadevall al laboratori.
Carla Casadevall al laboratori.

Carla Casadevall Serrano, investigadora Ramon y Cajal i líder de grup júnior del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ha obtingut una de les 20 beques Leonardo en Física, Química i Enginyeries que la Fundació BBVA atorga a iniciatives altament innovadores. Aquest programa reconeix i dona suport a projectes personals d’investigadores i investigadors de fins a 45 anys, que es troben en estadis intermedis de la seva carrera.

La transició cap a una producció sostenible de combustibles i productes químics és clau per reduir les emissions de CO₂ i la dependència dels combustibles fòssils. Amb el projecte BiPolPhotoCO2, que s’inspira en la fotosíntesi natural, Casadevall vol desenvolupar nous sistemes catalítics per convertir llum solar, aigua i CO₂ en productes útils i renovables. Per fer-ho, proposa una nova estratègia basada en l’ús de vesícules polimèriques, unes petites estructures inspirades en les cèl·lules, que actuen com a microreactors per millorar l’eficiència d’aquesta transformació. L’objectiu és desenvolupar una tecnologia que pugui capturar el CO2 – un dels principals gasos responsables del canvi climàtic- i convertir-lo en productes útils de manera eficient i sostenible, sense generar residus i utilitzant la llum solar com a font d’energia.

“El repte és utilitzar aquests sistemes per transformar molècules tan senzilles com l’aigua o el diòxid de carboni en combustibles i compostos químics d’alt valor afegir, emprant l’energia solar com a font d’energia, d’una manera molt semblant a com ho fan les plantes, però amb sistemes artificials que podem controlar, estudiar i optimitzar”, explica la investigadora.

La proposta de Casadevall s’emmarca en la recerca sobre combustibles solars, una alternativa sostenible als combustibles fòssils que pot contribuir significativament a la lluita contra el canvi climàtic. A més, la recerca posa èmfasi en l’ús de materials abundants i no tòxics, un aspecte clau per fer viables aquestes tecnologies a gran escala.

Les beques Leonardo de la Fundació BBVA són molt competitives i reconeixen anualment una selecció d’investigadors de tot l’Estat que treballen en àmbits molt diversos del coneixement, des de les ciències bàsiques i la biomedicina fins a les humanitats o la creació artística.

Trajectòria prometedora

Amb aquesta distinció, Carla Casadevall, palafrugellenca de 33 anys, consolida una trajectòria científica prometedora en l’àmbit de la química sostenible. Després de doctorar-se a l’ICIQ-URV l’any 2019, Carla Casadevall va aconseguir una beca Marie Curie per fer una estada post-doctoral a Cambridge (UK). Tres anys després, va obtenir una beca “Junior Leader Incoming Fellowship” de La Caixa i un contracte Ramón y Cajal per començar la seva carrera acadèmica independent i crear el seu propi grup de recerca “Casadevall Lab” a la URV-ICIQ.

Grup de recerca liderat per Carla Casadevall.
Grup de recerca liderat per Carla Casadevall.

El seu grup de recerca treballa en el desenvolupament de microfotoreactors polimèrics fotocatalítics per compartimentar reactivitat química en el camp de la fotosíntesi artificial i la catàlisi sostenible. Al 2023 va ser guardonada amb el premi Jóvenes Investigadores de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Amb motiu de l’èxit i l’impacte de la seva investigació durant l’etapa doctoral i postdoctoral i posteriorment la Societat Catalana de Química li va concedir el premi al Talent científic emergent. Al 2024 va rebre el premi “Thieme Chemistry Journals Award” en reconeixement de la seva carrera independent.

Actualment, Casadevall és la Presidenta del grup de “Jóvenes Investigadores Químicos” (JIQ) de la RSEQ i recentment ha estat electa membre de l’equip de Govern del “European Young Chemists Network” (EYCN) de l’EuChems.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*