16/05/2023

La investigadora Carla Casadevall, premiada per la seva trajectòria postdoctoral

La Reial Societat Espanyola de Química li concedeix el guardó Jóvenes Investigadores per l’impacte de la seva recerca

Carla Casadevall al laboratori.
Carla Casadevall al laboratori.

La investigadora Ramón y Cajal de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) Carla Casadevall ha estat premiada amb el premi Jóvenes Investigadores 2023 per la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Aquests premis, que s’atorguen anualment, reconeixen trajectòries brillants entre els professionals de la investigació en química en diferents moments de la seva carrera acadèmica. En el cas de Casadevall l’èxit i l’impacte de la seva investigació durant l’etapa doctoral i postdoctoral han valgut el reconeixement de Joven Investigador, en la modalitat “Investigador Postdoctoral”, que té en compte la trajectòria científica posterior a l’obtenció del doctorat. El premi es lliurarà en un acte oficial dins del XIX Simposio de Jóvenes Investigadores de la RSEQ del 13 al 16 de novembre a Múrcia.

“Aquest reconeixement és molt important per a mi, representa un reconeixement de la comunitat científica espanyola i valoració de la meva trajectòria”, expressa Casadevall. Per la investigadora de l’URV-ICIQ, el premi és una benvinguda al sistema acadèmic i un impuls per a continuar creixent com a professional de la recerca. Carla Casadevall i el seu equip treballen per imitar els processos que duen a terme les plantes i altres organismes que fan la fotosíntesi, utilitzant elements senzills i comuns a l’ambient: aigua, CO2 i llum solar com a font d’energia. Aquests processos trenquen les molècules d’aigua per a transformar el  CO2 per generar combustibles i oxigen com a molècula residual. “Intentem transformar diòxid de carboni, un dels principals causants de l’escalfament global, en energia o en altres compostos orgànics que puguem aprofitar”, explica Casadevall.

D'esquerra a dreta, Laura Velasco, estudiant de màster i membre del grup de recerca Casadevall Lab, i Carla Casadevall, líder del mateix grup.
D’esquerra a dreta, Laura Velasco, estudiant de Màster i membre del grup de recerca Casadevall Lab, i Carla Casadevall, líder del mateix grup.

Després de doctorar-se a la URV l’any 2019, Carla Casadevall va aconseguir una beca Marie Curie per fer una estada post-doctoral a Cambridge (UK). Tres anys després, va obtenir una beca “Junior Leader Incoming Fellowship” de La Caixa per començar la seva carrera acadèmica independent i crear el seu propi grup de recerca a l’ICIQ-URV. El gener de 2023 va aconseguir un contracte “Ramón y Cajal” amb una durada de cinc anys per a crear un grup de recerca independent i desenvolupar les seves pròpies línies de recerca en el camp de la fotosíntesi artificial.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*