20/12/2019

CKDSens, una nova plataforma assistencial per a la gestió personalitzada de la malaltia renal crònica

Aquesta iniciativa rep el suport de la xarxa europea EIT Health per portar el producte de diagnòstic renal al mercat i ser comercialitzat per l’empresa derivada CreatSens Health, sorgida de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte està impulsat per un consorci coordinat per l’Hospital Clínic

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia en Salut (EIT Health), una xarxa de la Unió Europea creada per enfortir la capacitat d’innovació dels països de la UE, acaba de donar llum verda al projecte CKDSens, una nova plataforma per a la gestió de les malalties renals. El projecte, coordinat pel Dr. Josep M. Campistol, director general i nefròleg de l’Hospital Clínic i catedràtic de la UB, ha rebut un dels ajuts concedits en la categoria de projectes d’innovació dirigits a proposar solucions que millorin la salut.

El consorci que impulsa el projecte el formen l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el centre tecnològic de Catalunya Eurecat, la consultora Genesis Biomed, la Universitat Politècnica de Madrid, el centre francès Madopa i l’spin off CreatSens Health. Han rebut el suport de la xarxa europea EIT Health – que inclou un ajut de 750.000 euros-, amb la finalitat de portar un producte de diagnòstic renal al mercat i ser comercialitzat per aquesta empresa derivada, CreatSens Health, sorgida de la Universitat Rovira i Virgili.

El projecte està impulsat per un consorci format per l’Hospital Clínic de Barcelona, l’empresa derivada, sorgida de la Universitat Rovira i Virgili CreatSens Health , la Universitat de Barcelona, Eurecat, Genesis Biomed, la Universitat Politécnica de Madrid i el centre Madopa.

Més de 90 milions de persones de la Unió Europea i més de 37 milions dels Estats Units tenen malaltia renal crònica, una malaltia amb una incidència molt alta en la població que altera la funció dels ronyons i que pot tenir implicacions molt serioses per a la salut. La detecció i control preventiu d’aquesta malaltia silenciosa és crucial, ja que cada any milions dels afectats moren de forma prematura.

Aquest projecte –que es troba ara en fase d’industrialització- comercialitzarà una  plataforma d’assistència per millorar el benestar del pacient renal mitjançant el seguiment de paràmetres bioquímics rellevants en una sola gota de sang.

Aquest dispositiu pot mesurar nivells de creatinina i potassi, dos biomarcadors clau en el desenvolupament d’aquesta malaltia. Els pacients renals no són conscients de la gravetat fins que es troben en una fase tardana i necessiten o bé iniciar la diàlisi o bé requereixen un trasplantament. Un seguiment adequat permetria retardar la progressió de la malaltia i el tractament farmacològic podria ajornar el seu desenvolupament.

El consorci pretén resoldre aquest problema buscant la tecnologia adequada. Els principals reptes són retardar el desenvolupament de la malaltia renal crònica; reduir el temps d’espera als hospitals; proporcionar un sistema de monitorització en  menys de cinc minuts; millorar la qualitat de la monitorització; augmentar la qualitat de vida dels pacients i la reducció dels costos directes de l’atenció sanitària.

“El projecte CKDSens facilitarà la detecció i el seguiment de la malaltia renal crònica i ajudarà a millorar l’assistència i el tractament dels pacients. D’altra banda, el fet que el dispositiu sigui fàcil d’emprar permetrà que el propi pacient el pugui fer servir des de casa per fer el seguiment de la seva malaltia i evitar-ne la progressió”, assenyala el Dr. Josep M. Campistol.

Sobre EIT i EIT Health

 L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) és un organisme de la UE creat en 2008 que té l’objectiu d’enfortir la capacitat d’innovació dels països de la Unió Europea. L’Institut està integrat al programa Horizon 2020, el Programa Marc de Recerca i Innovació de la UE. Dins d’aquest Institut s’hi troba l’EIT Health, un consorci europeu que promou la innovació i l’emprenedoria per a una vida saludable i un envelliment actiu.

Sobre Creatsens Health

Creatsens Health és una empresa derivada de la URV que va néixer amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones mitjançant el control dels paràmetres bioquímics de la sang (com la creatinina i el potassi) de manera descentralitzada, és a dir a través de dispositius que evitin la necessitat de fer arribar mostres de sang dels pacients al laboratori.  En aquest projecte l’empresa serà l’encarregada de  desenvolupar la tecnologia de sensors requerida per la creació del nou producte i la seva posterior comercialització.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*