26/03/2022

Un acte fixa el record de la millor actuació de la història dels Pataquers

Un acte al campus Catalunya recorda que el 2 de desembre del 2021 van descarregar el seu primer 2 de 7 amb folre

Els Pataquers davant de la placa commemorativa ubicada al campus Catalunya.

El curs en què celebren el catorzè aniversari de la seva constitució, la colla castellera de la Universitat, els Pataquers, ha signat la millor actuació de la seva història. Aquest migdia s’ha rememorat la fita i s’ha fixat per al record en un acte a la mateixa plaça de la Concòrdia, on el 2 de desembre del 2021 els Pataquers van descarregar el seu primer 2 de 7 amb folre, a més del 4 de 7, el 3 de 7 i el pilar de 5.

La colla es troba en el punt més àlgid de la seva trajectòria, no només per les construccions que han assolit, sinó també per la massa social que han aconseguit aplegar: uns 150 estudiants són membres de l’entitat, el triple que fa tres anys. Avui se’ls ha reconegut el mèrit amb el descobriment d’una placa commemorativa de l’actuació del passat desembre i ho han reblat, malgrat la pluja, descarregant un pilar de 4, el 4 de 6, el 3 de 6 i dos pilars de 4 conjuntament amb els castellers de Sant Pere i Sant Pau, a més del suport dels Llunàtics de la UPC de Vilanova.

3 de 6, descarregat pels Pataquers.

Justament aquest març fa catorze anys que els Pataquers es van constituir oficialment i van fer el primer assaig, després de les primeres trobades informals dels estudiants de diferents graus a la plaça de la Patacada de Reus, davant de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. El lloc fundacional va donar el nom precisament a la colla, els Pataquers.

“La colla ha evolucionat favorablement durant aquests catorze anys, i prova d’això és que aquesta temporada s’ha assolit el màxim nivell de la història, tot i que, en ser una colla universitària, els membres canvien per complet cada dos o tres anys i això fa que sigui molt complicat mantenir una constància”, valora Albert Sintas, president dels Pataquers.

Enxaneta i acotxadora a punt de pujar a un dels castells que s’han vist aquest 26 de març al migdia.

Malgrat això, o potser per això, els Pataquers són més que castells: “Molts estudiants s’apunten a la colla sense haver fet mai castells i s’endinsen en aquest món” fins al punt que “un cop acaba el curs, hi ha estudiants que s’apunten a les colles de la ciutat”, explica Gustau Garcia, tresorer i portaveu de la junta.

A més de les fites assolides, són els valors que representen els castells el que en l’acte d’avui també s’ha posat de relleu: “Porteu a l’ADN moltes de les característiques de la Universitat”, ha destacat el president del Consell Social, Joan Enric Carreres, que ha afegit que el Consell Social va decidir per unanimitat impulsar l’homenatge d’avui als Pataquers. En aquesta línia, la rectora, María José Figueras, ha destacat la diversitat de la colla, de gènere, edat i orígens, i com simbolitza la transversalitat de la Universitat pel fet d’aplegar els membres de les colles convencionals del territori. Figueras ha aprofitat l’ocasió per anunciar l’habilitació d’una zona d’assaig al mateix campus Catalunya.

Descoberta de la placa commemorativa de la diada castellera d’hivern de 2021 pel president dels Pataquers, Albert Sintas, i la cocap de colla, Maria Morell, acompanyats del president del Consell Social, Joan Enric Carreres, i la rectora, María José Figueras.

Ara que ja disposen del nombre d’efectius necessaris, l’objectiu de la colla és sobretot formar els nous integrants i que puguin ocupar qualsevol posició en una construcció. Això els permet proposar-se noves fites, com ara descarregar el 3 de 6 per sota. Se sumaria a la que van assolir a la diada d’hivern, el 2 de 7 amb folre, i a la resta de moments clau dels de la camisa taronja: l’any 2009, van descarregar els primers castells de 6 a Reus; al 2014, la colla descarrega el primer castell de 7, el 3 de 7; al 2015, descarreguen el primer 4 de 7 a Barcelona; l’any 2019, a Lleida, la colla descarrega el 3 de 7 i el 4 de 7 en una mateixa actuació.

Aquest recorregut ha estat possible per la implicació no només dels mateixos estudiants, sinó també de “la Universitat, el personal d’administració i serveis, que ens proporciona el que necessitem per a les activitats, les colles de Tarragona que ens han facilitat ajuda i espai, i els Ganàpies de la UAB, els Arreplegats de la UB i els Llunàtics de la UPC de Vilanova, que ens van ajudar a fer la nostra millor diada”, ha agraït el president dels Pataquers.

La de la URV és la cinquena colla universitària que es va fundar a Catalunya, després dels Ganàpies de la UAB; els Arreplegats de la UB; els Xoriguers de la UdG, i els Marracos de la UdL.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*