21/10/2022
El CRAI impulsa activitats per la Setmana Internacional de l’Accés Obert 2022
En aquesta edició es vol fomentar la connexió i col·laboració entre el moviment climàtic i la comunitat oberta internacional
En aquesta edició es vol fomentar la connexió i col·laboració entre el moviment climàtic i la comunitat oberta internacional
Del 24 al 30 d’octubre se celebra la Setmana Internacional de l’Accés Obert, una iniciativa anual per promoure l’accés obert al món acadèmic i de la recerca. Enguany, el lema és “Obrir per la justícia climàtica” amb l’objectiu de fomentar la connexió i col·laboració entre el moviment climàtic i la comunitat oberta internacional. El CRAI ha preparat diverses activitats per difondre i aprendre els beneficis de publicar en accés obert:
- 2 cursos d’autoformació al Campus Virtual:
- Publicar en accés obert. Inscripcions: PDI, Doctorands, PAS
- Gestió de dades de recerca i pla de gestió de dades. Inscripcions: PDI, Doctorands, PAS
- 3 webinars PROFID:
- Publicar en accés obert: Polítiques, ajuts, eines i visibilitat al repositori institucional de la URV. Inscripcions: PDI, Doctorands, PAS.
- Pla de gestió de dades: suport i eines que ofereix la URV. Inscripcions: PDI, Doctorands, PAS.
- Publicar en accés obert amb MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute). El futur de les publicacions periòdiques. Inscripcions: PDI, Doctorands, PAS
- Una guia sobre la Setmana Internacional de l’ Accés Obert on, entre d’altres continguts, hi ha el “Joc de l’Accés obert”. Es tracta d’un joc de preguntes i respostes per aprendre de forma fàcil i divertida els principals aspectes de l’accés obert .
- Open Access Corners. Centres d’interès als diferents CRAI de campus amb l’objectiu de difondre l’accés obert entre la comunitat universitària.
Suport a la la gestió de dades de recerca
Un aspecte molt important de la ciència oberta, a més de permetre l’accés obert als resultats de la producció científica, és dur a terme una gestió adequada de les dades que s’utilitzen durant la recerca. La URV posa a disposició de la comunitat investigadora dues eines per tal de facilitar la gestió de les dades:
- DMP per tal de facilitar la confecció del pla de gestió de dades, un requeriment del programa Horitzó 2020 i Horitzó Europe de la Unió Europea.
- RDR, repositori de dades federat i multidisciplinari que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca, la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l’EOSC.
La guia elaborada pel CRAI aprofundeix amb tots els temes relacionats amb la gestió de dades de recerca.