30/03/2023
Creen la primera associació que defensa els interessos de la ciutadania davant la intel·ligència artificial
CIVICAi, amb una important representació de la URV en el grup impulsor, demana l’accés lliure i ètic a la intel·ligència artificial perquè s’aprofiti per al bé comú i no sigui controlada per governs i grans empreses
CIVICAi, amb una important representació de la URV en el grup impulsor, demana l’accés lliure i ètic a la intel·ligència artificial perquè s’aprofiti per al bé comú i no sigui controlada per governs i grans empreses
El món acadèmic, intel·lectuals i referents professionals de diferents sectors han impulsat la creació de CIVICAi, la primera associació que defensa els interessos de la ciutadania davant la intel·ligència artificial (IA). Alertats, sobretot, per l’aparició el novembre de l’any passat de ChatGPT, que en poc temps ha arribat als 100 milions d’usuaris, des de CIVICAi demanen l’accés lliure i ètic a la intel·ligència artificial per tal que s’aprofiti per al bé comú i no estigui controlada per governs i grans empreses.
“En una societat en constant i ràpida evolució, la IA juga un paper cada vegada més important en la vida de la ciutadania, la qual cosa planteja noves oportunitats però també crea preocupacions i reptes sobre el seu impacte social, econòmic i mediambiental”, va dir en la presentació de la iniciativa Manel Sanromà, professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili i president provisional de l’associació en espera que es convoquin eleccions. És per això que, segons asseguren, la societat civil ha der ser més conscient de l’impacte que tenen els avenços constants en IA en la vida quotidiana per tal de no quedar al marge dels debats sobre la seva utilització. “Això permetrà fomentar una cultura de consciència crítica i regulació sobre els impactes socials, econòmics i mediambientals de la intel·ligència artificial. Igualment afavorirem pràctiques que empoderin la ciutadania per donar forma a una IA responsable i sostenible”, afirmen.
CIVICAi vol sensibilitzar la societat i promoure un debat crític i participatiu amb la participació de persones expertes en la matèria i en els canvis socials i mediambientals. Des de l’associació ja estan en contacte amb altres persones que impulsen associacions similars arreu del món per constituir, més endavant, una federació internacional. Amb una llista inicial de 140 fundadors, ja són més de 250 les adhesions individuals a la iniciativa. D’aquests, al voltant d’una trentena són membres de la Universitat Rovira i Virgili.
Més notícies de: IA