19/12/2025
L’investigador Daniel Schorn, guardonat per l’Associació de Científics Espanyols del sud d’Àfrica
El jurat del premi ha reconegut la seva tasca científica, l’impacte de la seva recerca i el seu compromís amb la col·laboració entre institucions de l’Estat espanyol i del sud d’Àfrica
El jurat del premi ha reconegut la seva tasca científica, l’impacte de la seva recerca i el seu compromís amb la col·laboració entre institucions de l’Estat espanyol i del sud d’Àfrica
Daniel Schorn García, investigador i professor convidat del Departament de Química Analítica i Orgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha estat distingit amb el Premi Alkebulan, un guardó que reconeix les contribucions de joves investigadors que desenvolupen la seva activitat en àmbits de col·laboració entre Espanya i l’Àfrica austral. El premi es va lliurar en el marc del V Fòrum Anual de l’Associació de Científics Espanyols al Sud de l’Àfrica (ACESDA), celebrat el passat 28 de novembre a Luanda (Angola).
Durant l’acte es van entregar diversos guardons, entre els quals el Premi Alkebulan, impulsat per l’ACESDA amb el suport de la Fundació Ramón Areces. Aquesta distinció té com a finalitat posar en valor la trajectòria de joves investigadors que treballen a la intersecció científica entre ambdós territoris, posant en valor la qualitat de la seva recerca, el seu impacte potencial i la seva implicació en iniciatives de col·laboració internacional.
El reconeixement atorgat a Schorn posa de relleu la seva línia de recerca, centrada en l’ús de tècniques espectroscòpiques no destructives i de quimiometria per fer el seguiment de la maduració del raïm i del procés de fermentació del vi. Aquest enfocament permet analitzar grans volums de dades químiques de la planta i els fruits sense destruir les mostres ni minvar la producció i amb una major eficiència al laboratori. “La idea central és transformar aquestes dades en informació útil perquè viticultors i cellers puguin prendre decisions més ràpides i precises”, explica l’investigador. El jurat també ha valorat la implicació de Schorn en projectes d’intercanvi entre Espanya i Sud-àfrica, així com en activitats que combinen continguts científics amb la promoció de la cultura enològica de l’Estat en un context internacional.
Daniel Schorn és graduat en Química per la Universitat de La Laguna i ha cursat el màster en Begudes Fermentades a la Universitat Rovira i Virgili. L’any 2023 es va doctorar en Enologia i Biotecnologia a la URV, obtenint la màxima qualificació i el Premi Extraordinari de Doctorat. Al llarg de la seva trajectòria ha realitzat estades postdoctorals en institucions com la Stellenbosch University (Sud-àfrica) i la Università degli Studi dell’Insubria (Itàlia). Actualment exerceix com a professor visitant al Departament de Química Analítica i Orgànica de la URV.
Tot i que la cerimònia de lliurament del premi es va celebrar de manera presencial a Luanda, Schorn hi va participar de forma virtual. De cara al futur, el guardonat destaca que aquest reconeixement li permetrà continuar impulsant noves col·laboracions entre Espanya i Sud-àfrica, especialment en programes de mobilitat i pràctiques per a estudiants d’enologia i viticultura, aprofitant la complementarietat de les veremes als dos hemisferis.
.
Més notícies de: premis
