14/01/2025

Desenvolupen un mètode per diagnosticar complicacions oculars de la diabetis de forma precoç

Dos softwares desenvolupats per la URV, l’IISPV i l’HUSJR faciliten la detecció de la retinopatia diabètica abans que el dany sigui irreversible. La nova tecnologia s’ha implementat a diversos centres sanitaris de la demarcació de Tarragona en una fase pilot

Un equip multidisciplinar format per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR) ha desenvolupat dos programes informàtics per diagnosticar de forma precoç la retinopatia diabètica, una afecció ocular comuna en persones amb diabetis tipus 2. Aquesta tecnologia, que s’està utilitzant a la demarcació de Tarragona en una fase pilot, n’identifica els símptomes abans que el dany sigui irreversible.

La retinopatia diabètica és una complicació ocular causada pel deteriorament dels vasos sanguinis de la retina. Quan la malaltia avança, es formen nous vasos sanguinis i altres teixits a la retina, causant un deteriorament de la visió i la qualitat de vida de les persones afectades. Es tracta d’una afecció comuna en persones amb diabetis tipus 2 i es considera la primera causa de problemes de visió en menors de 60 anys.

Per començar el diagnòstic, els especialistes prenen imatges de la retina dels pacients, mitjançant un retinògraf —una càmera que permet fotografiar la retina i el fons de l’ull. Un cop obtingudes les fotografies, s’analitzen amb el programari de diagnòstic.

El primer en posar-se en marxa és MIRA, un algorisme de lectura que detecta si hi ha retinopatia diabètica, el grau de desenvolupament de l’afecció i, en el cas dels pacients sense lesió, les probabilitats de que la malaltia es desenvolupi en un futur. MIRA, al contrari que els altres softwares que hi ha al mercat, és capaç de detectar la retinopatia diabètica en estadis inicials, quan encara és reversible, i evitar així que empitjori. “Una retinopatia diabètica en fase incipient, si la controlem metabòlicament, és a dir tenint cura dels nivells de glucosa i la tensió arterial, podem parar-la i inclús revertir-la sense haver de recórrer a tractaments agressius intraoculars, que és el que passa en les fases avançades”, explica el Dr. Pere Romero, responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de la URV-IISPV.

Després, el segon algorisme entra en joc. Es tracta de RETIPROGRAM i s’encarrega de tasques de predicció. Treballa amb nou indicadors (l’edat, el sexe, el pes, l’alçada, la tensió, el temps d’evolució de la diabetis, el seu control metabòlic, els nivells d’hemoglobina i l’estat del ronyó) i valora l’estat de la malaltia per determinar un calendari de proves de control personalitzat per cada pacient. “Aquest software ens ajudarà a racionalitzar aquest tipus de proves: les farem de forma personalitzada, quan es valori que sigui necessari fer-les i no quan el sistema sanitari ho estableixi per defecte”, celebra Romero. RETIPROGRAM s’ha desenvolupat estudiant una mostra de més de 120.000 pacients diabètics durant 10 anys, amb la qual cosa disposa d’una capacitat de predicció molt acurada.

Grup de Recerca en Oftalmologia de la URV-IISPV.

Aquest projecte de recerca ha rebut finançament de l’Institut de Salut Carlos III (referències PI21/00064, PI18/00169, PI15/001150 i PI12/01535) i ha estat cofinançat per l’European Institute of Innovation and Technology (EIT) Health i la Unió Europea (referències 220718 i 230123), donant lloc a la creació de la spin-off RetinaReadRisk S.L. (https://retinareadrisk.eu/), al febrer 2023.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*