13/11/2018
Doctorands de la URV pugen a l’escenari per parlar de la seva recerca en format monòleg
Francisco Algaba i Marta Cañís s'emporten els primers premis de la sisena edició del concurs "Vols saber què investigo?"
Francisco Algaba i Marta Cañís s'emporten els primers premis de la sisena edició del concurs "Vols saber què investigo?"
Vols saber què investigo? és un concurs de monòlegs científics en el qual es pretén que els participants –sis doctorands de diferents disciplines- expliquin al públic quina investigació estan duent a terme, de manera amena, adaptant el llenguatge a persones amb diferent coneixement i utilitzant únicament les habilitats comunicatives i algun objecte de suport, en no més de cinc minuts. Més de 400 persones, principalment estudiants de primer de batxillerat de nou instituts del Camp de Tarragona han omplert aquest dimarts el Teatre Bartrina en un acte que s’organitza coincidint amb la Setmana de la Ciència.
En aquesta sisena edició del concurs el jurat –format pel director de l’Escola de Doctorat, Josep Ribalta; el guanyador de l’edició de l’any passat, Carlos Shánchez, i la monologuista científica i integrant de la companyia Big Van, Helena González- han decidit que el primer premi sigui per Francisco Algaba que està fent el doctorat en Biomedicina al Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. El seu monòleg l’ha titulat “¡Niño! ¡No le lleves la contraria a tus madres!” i ha parlat de les cèl·lules mare i de la seva utilitat en l’estudi de malalties molt comuns, com poden ser la diabetis i l’obesitat.
La segona classificada ha estat la doctoranda Marta Cañís, que s’ha emportat, també, el premi del públic. Està fent el doctorat en Medicina i en el seu monòleg “Ratolins a l’esquena” tracta de l’acumulació d’un teixit fibro-greixos a la zona lumbar que provoca dolor i que alguns metges l’han anomenat, històricament, back mice.
Francisco Algaba i Marta Cañís s'emporten els primers premis de la sisena edició del concurs "Vols saber què investigo?"
En aquesta sisena edició del concurs hi han pres part quatre doctorands més: Ljubica Damevska, del programa de doctorat en Estudis Humanístics, que ha presentat el monòleg “Gamenotover: la gamificaciónen la enseñanza de idiomas” en què parla dels la introducció del joc a l’ensenyament de llengües i ho ha posat en pràctica fent un bingo de paraules amb el públic.
Paúl Dávila, del doctorat en Termodinàmica i Fluïds, que ha parlat del CO2 com alternativa a les bombes de calor com a mesura per lluitar contra la contaminació; Federico Dattila, del doctorat en Ciència i Tecnologia Química, en el seu monòleg “Diòxido de carbono, por qué no me quieres?” ha tractat de la cerca de nous models de materials que puguin estabilitzar la molècula de CO2 i convertir-la en un únic producte sòlid i estable. També hi ha pres part Thaïs Morata amb el monòleg titulat “L’herència sense heureu” que ha parlat de la situació en què es pot trobar una persona quan mor sense hereus i vol deixar la seva herència per unes finalitats molt concretes.
Francisco Algaba i Marta Cañís s'emporten els primers premis de la sisena edició del concurs "Vols saber què investigo?"
La sessió ha comptat també amb els monòlegs de la companyia Big Van, un grup de científics sobre rodes que canvia la visió de la ciència, que ha tingut molt bona acollida. Es defineixen com a investigadors de dia i monologuistes científics de nit, i provenen de diferents àmbits del coneixement. A través del gènere teatral del monòleg, aquests artistes pugen a l’escenari per divulgar, de forma entretinguda i divertida.
Aquesta activitat, organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV – ComCiència està cofinançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Fecyt) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i per la Diputació de Tarragona.