12/03/2024

Dones antifeixistes, un llibre de les persones sense rostre ni veu

L’obra de Júlia Cuadrat, investigadora predoctoral de la URV, ajuda a entendre la contribució real i el rol que van tenir les dones catalanes antifeixistes a la Guerra Civil Espanyola, a través de l’estudi de la revista Companya

Júlia Cuadrat Royo amb el seu llibre Dones antifeixistes. Estudi de Companya. Revista de la dona (1937-1938)

Dones antifeixistes. Estudi de Companya. Revista de la dona (1937-1938) és un llibre de Júlia Cuadrat Royo i que publica Arola Editors i Publicacions URV i que vol donar veu a la tasca desenvolupada per les dones catalanes antifeixistes a la rereguarda, en el context de la Guerra Civil. Ho fa a través de l’estudi de la publicació Companya. Revista de la dona.   

El llibre i la investigació és fruit del Treball de Fi de Grau de la Júlia Cuadrat, graduada en Història i investigadora del grup de recerca ISOCAC. “És el llibre definitiu sobre Companya”, afirma Montserrat Duch, tutora del treball i directora de la col·lecció Atenea. Va ser Montserrat Duch qui, en ensenyar-li una portada de la revista Companya, va impulsar l’autora a fer recerca sobre aquesta revista escrita i dirigida per dones. 

Presentació del llibre Dones antifeixistes. Estudi de Companya. Revista de la dona (1937-1938) a la sala de graus del campus Catalunya.

Així doncs, el llibre se centra en els continguts publicats en la revista Companya, l’òrgan d’expressió de la Unió de Dones de Catalunya, l’organització femenina antifeixista catalana. A través de relats literaris, experiències d’algunes dones i articles amb informacions sobre la guerra, entre d’altres, Companya esdevé un element d’articulació de la resistència femenina a la rereguarda atès que marca les directrius que s’han de seguir per ajudar a derrotar el feixisme i mantenir en peu la resistència republicana al front. Plasma, també, els anhels de llibertat, reconeixement i igualtat de les dones catalanes antifeixistes en el context de la Guerra Civil. 

“Tant la publicació del llibre com veure que els resultats de les meves investigacions contribueixen a escriure una història total de la Segona República que dona veu als col·lectius que han sigut silenciats per les versions oficials escrites des del filtre masculí i la perspectiva de poder m’ha  m’impulsa a continuar investigant en aquest àmbit”, expressa l’autora. En aquest aspecte, el treball de màster de la Júlia va consistir en un estudi sobre la revista Mujeres Libres, editada per l’organització femenina anarquista homònima. A més a més, la tesi doctoral que actualment està realitzant versa sobre les innovacions en les relacions de gènere en el món de la premsa catalana durant el primer terç del segle XX. En aquest aspecte, la perspectiva de futur de la Júlia Cuadrat és continuar dedicant-se a la investigació.      

                                                                    

Col·lecció Atenea

El llibre ja forma part de la col·lecció Atenea, especialitzada en estudis de dones, gènere i feminismes. Dirigida per Montserrat Duch, la col·lecció vol aprofundir en la memòria col·lectiva, conrear la perspectiva crítica de la realitat, avançar en el reconeixement de les diferències, i apostar per la igualtat entre les persones. Dones antifeixisites. Estudi de Companya. Revista de la dona (1937-1938) és la 22a publicació de la col·lecció. La presentació del llibre s’ha emmarcat en els actes per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones. 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*