09/01/2023

El Govern destina 100.000 euros a l’empresa emergent SUCCIPRO per a l’estudi de malalties metabòliques

L'empresa derivada de la URV i de l'IISPV investiga fàrmacs pioners per tractar la malaltia de Crohn, l'obesitat i la diabetis

SUCCIPRO, l’empresa derivada (spin-off) de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha rebut 100.000 euros de l’ajut Startup Capital d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Aquest ajut s’atorga amb l’objectiu d’impulsar el creixement de les companyies amb un alt potencial tecnològic en la seva fase inicial. SUCCIPRO centra la seva activitat en la investigació de nous fàrmacs pioners per tractar la malaltia de Crohn, l’obesitat i la diabetis.

Creada el març del 2022, aquesta empresa centra la seva recerca en el descobriment de teràpies innovadores que permetin disminuir el succinat, una substància que produeixen de forma natural les cèl·lules de l’organisme i els bacteris intestinals (l’anomenada “microbiota”) i que es veu alterada quan existeixen malalties inflamatòries o metabòliques. L’element innovador d’aquesta spin-off es fonamenta en una línia de probiòtics que ajuda a regular la producció d’aquesta substància i que, per tant, contribueix a millorar la salut de les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris com l’obesitat, la diabetis, el Crohn o el fetge gras no alcohòlic.

“Pensem que la salut dels pacients amb aquestes malalties pot millorar si se’ls administren productes capaços de reduir els nivells de succinat, ja que les nostres dades demostren que la disminució d’aquesta molècula modera la inflamació i millora el metabolisme”, apunta Isabel Huber, cofundadora i directora general de l’empresa. “En el cas de la diabetis, per exemple, hem vist que els nostres tractaments poden millorar els nivells glucèmics i la sensibilitat a la insulina (dos indicadors que els pacients amb diabetis tenen alterats), mentre que en el del Crohn, la disminució del succinat ajudaria a controlar la inflamació associada a la malaltia”, afegeix.

L’objectiu de SUCCIPRO és acabar desenvolupant una línia de productes que contribueixi a la disminució del succinat i que això repercuteixi en la millora de la salut de les persones amb aquestes malalties. De fet, actualment l’empresa es troba desenvolupant altres productes farmacològics basats en enzims també capaços de disminuir el succinat que calculen que es podrien arribar a testar en humans el 2025.

D’esquerra a dreta, l’equip que forma part de l’empresa: Joan Vendrell, Isabel Huber i Sonia Fernández.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la incidència de l’obesitat (malaltia que es considera el principal factor de risc per al desenvolupament de la diabetis) en la població mundial s’ha triplicat els darrers 50 anys. Per la seva banda, la malaltia de Crohn afecta entre 100 i 300 persones de cada 100.000 habitants, però cada vegada té més incidència a la societat, especialment entre la gent jove. Tot i així, els tractaments que avui dia hi ha disponibles tenen una limitada eficàcia i molts efectes secundaris, expliquen des de l’empresa.

La spin-off neix a partir de l’experiència del Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’IISPV i dedica els seus esforços a trobar tractaments per a aquest tipus de malalties i condicions de salut. “En recerques anteriors vam detectar que les persones que tenen nivells elevats de succinat no tenen bona salut metabòlica i, per tant, tenen més risc de patir altres patologies”, destaca Huber. “Els intents previs per desenvolupar fàrmacs pel succinat han fallat, però gràcies a les nostres investigacions hem entès per què i ara podem desenvolupar-ne de nous”. Part del projecte de SUCCIPRO ha estat publicat a la revista científica Microbiome.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*