27/06/2018

Els concursos de fotografia a les xarxes socials ja tenen guanyadors

Oscar Alfageme guanya el concurs de fotografia #somURV i Raúl Beltrán i Mariana Trifonova guanyen el concurs de fotografia científica

La imatge guanyadora del II Concurs de Fotografia a les Xarxes Socials #somURV mostra un estudiant de la URV treballant davant d’una panoràmica del campus Sescelades. L’autor de la imatge, l’estudiant Oscar Alfageme, ha volgut reflexionar sobre el relleu generacional i la importància de l’escola (al fons de la fotografia) i dels nens i nenes com a responsables del futur del territori.

Al concurs, al qual s’hi podia participar publicant una imatge a Twitter o a Instagram acompanyada de l’etiqueta #somURV18, s’han presentat 86 fotografies que reflectien una situació ordinària a classe, a la biblioteca, al campus, en una activitat, en una aula, fent una visita, al bar, als passadissos, als laboratoris, etc. o dels espais de la Universitat o relacionades amb alguna activitat de la URV que es fes fora de les instal·lacions.

Fotografies de la recerca de la URV

El IV Concurs de Fotografia Científica a les Xarxes Socials, que pretenia mostrar la recerca i les activitats de divulgació científica de la Universitat, ha tingut dos guanyadors i un accèssit. Els participants havien de publicar a Twitter o Instagram imatges, amb l’etiqueta #FotoRecercaURV2018, que fessin referència a qualsevol disciplina científica i tècnica, tant relacionada amb les activitats d’investigació i innovació com amb la divulgació científica i les aplicacions tecnològiques.

L’investigador Raúl Beltrán és l’autor de la millor fotografia –segons el jurat- de la modalitat general, aquelles que mostren objectes que tenen una dimensió real major a 1 mm. En aquesta modalitat s’han presentat 25 imatges. Beltrán mostra una flor de Jamaica (Hibiscus sabdariffa) que va anar a buscar a Senegal per estudiar si els seus polifenols ajuden a prevenir algun procés implicat en l’obesitat. Aquesta planta és utilitzada en molts llocs del món com a remei natural per curar malalties. Al Senegal, els nadius l’usen per al mal de queixal o per l’estrenyiment. A Mèxic i a alguns països asiàtics és coneguda pels efectes antihipertensius.

La imatge realitzada per la investigadora Mariana Trifonova ha merescut el premi de la modalitat micro, reservat per a fotografies d’objectes que tenen una dimensió real menor o igual a un mil·límetre o quan la imatge hagi estat obtinguda mitjançant un instrument de micrografia (òptica o electrònica) o tècniques de difracció. En aquesta categoria s’han presentat 15 imatges. La proposta de Mariana Stefanova mostra un aphididae o pugó sobre una fulla de buguenvíl·lea utilitzat per trobar nous mètodes d’observació de mostres biològiques per a la microscòpia de rastreig.

El premi a la categoria micro ha estat molt ajustat i el jurat ha decidit donar, excepcionalment, un accèssit a una imatge presentada per l’investigador Gerard Aragonés. En ella es mostra un experiment fet a l’assignatura Cultius Cel·lulars per part dels estudiants de quart del doble grau de Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular. Consisteix en afegir a les cèl·lules un reactiu, anomenat Oil Red 0, que tenyeix de vermell les gotes de grassa que hi ha a l’interior de les cèl·lules. La idea és comprovar si els diferents tractaments experimentals que se’ls apliquen eviten l’acumulació de grassa al citoplasma cel·lular.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*