22/04/2015

Els municipis eòlics compareixen al Parlament per reclamar la regulació de les compensacions pels parcs eòlics

La compareixença es davant la Comissió d’Afers Institucionals el dimecres 22 d’abril al matí. Exposen el president de l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC), Carlos Gibert, i el professor de la URV Sergi Saladié

Edifici del Parlament de Catalunya, al Parc de la Ciutadella de Barcelona

La compareixença va ser aprovada per la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) el passat 13 de juliol de 2013 per unanimitat de tots els grups parlamentaris.

A la sessió el professor de la URV exposa els objectius, metodologia i principals resultats de l’estudi, recentment publicat, “Impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals a Catalunya. Estudi comparatiu”. Després de més d’una dècada de  funcionament de centrals eòliques al país, l’estudi ha permès conèixer l’impacte dels ingressos procedents de les centrals en els pressupostos municipals, així com els percentatges dels seus beneficis que recauen en els municipis (només un 3,4% de la facturació), entre altres qüestions. Tot plegat ha permès constatar la posició de domini de les empreses eòliques vers els territoris, quan són aquests els que aporten dos dels recursos bàsics, sòl i aire, sobre els que se sustenta aquesta activitat.

Per la seva banda, l’entitat municipalista AMEC a través del seu president, Carlos Gibert, alcalde de la Granadella, informa sobre les demandes dels municipis catalans amb centrals eòliques. Una de les principals reivindicacions dels municipis eòlics catalans és l’establiment per part de la Generalitat d’una regulació que homogeneïtzi i garanteixi les compensacions als municipis de Catalunya amb centrals eòliques implantades als seus termes municipals. Aquesta forma de compensació que grava els “impactes visuals i ambientals adversos al medi natural i sobre el territori” ja existeix a altres comunitats autònomes com Galícia, País Valencià o Castilla-La Mancha.

L’estudi el va elaborar Sergi Saladié al 2013 per encàrrec de l’Ajuntament de la Granadella, a través d’un conveni amb la Fundació URV. S’ha publicat en un llibre, coeditat per l’AMEC, l’Ajuntament de la Granadella i Pagès editors 2014), que s’ha presentat al març a aquell municipi.

portllibrecenteoliques
Portada del llibre de Sergi Saladié

Sergi Saladié és professor associat de la URV, geògraf investigador del Departament de Geografia i professional autònom especialitzat en planificació territorial, energia i paisatge,

El llibre és una de les primeres actuacions de l’Associació Municipis Eòlics de Catalunya, constituïda formalment l’octubre de 2014 per representar, defensar i promoure els interessos generals dels municipis en el territori dels quals estiguin instal·lats parcs eòlics destinats a la producció d’energia elèctrica.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*