11/07/2022 Entrevista

Carla Herrerias Romero, estudiant de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona guanyadora de la fase local de l'Olimpíada d'Economia i sisena de la fase nacional

“Em resisteixo a marxar a Barcelona tenint a la nostra demarcació una bona universitat”

Carla Herrerias, finalista de la fase nacional de l'Olimpíada d'Economia davant de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla, on va tenir lloc la final.

Carla Herrerias és una alumna de segon de batxillerat de l’Institut Antoni de Martí i Franquès. Amb una profunda inquietud per l’economia, Herrerias va participar el passat mes de març a la fase local de l’Olimpíada d’Economia. I no només va participar-hi, sinó que va guanyar la fase local i va classificar-se per la fase nacional de Sevilla el passat mes de juny. En aquesta nova ronda, va quedar en la sisena posició a nivell de tot l’Estat. Ara vol endinsar-se en l’àmbit de l’economia i es proposa estudiar a la Universitat Rovira i Virgili.

Quines expectatives tenies amb la fase local de l’Olimpíada?

En un principi les meves expectatives eren presentar-me al concurs i fer-ho el millor que pogués, ja que la matèria m’agrada molt i la gaudeixo. Sabia perfectament que es presentarien alumnes molt preparats i que el nivell podria ser alt, però, no obstant això, no vaig perdre la confiança en mi mateixa i en algun moment vaig pensar que algú havia de guanyar. A més, tenia il·lusió, ganes de participar-hi i viure aquell moment.

Esperaves guanyar la fase local?

Doncs la veritat és que mai penses que el millor examen és el que faràs tu. El meu pensament era més aviat negatiu, ja que hi ha gent molt ben preparada i també eren molts instituts i alumnes. No obstant això, en acabar l’examen vaig sortir molt satisfeta, ja que em va anar molt bé i ho vaig contestar tot sense cap dubte ni problema, i això és el que jo volia, poder dir que havia fet un bon examen.

En guanyar, em vaig quedar molt sorpresa. Em va costar creure-m’ho, quasi una setmana fins que em vaig acabar de fer a la idea. No sabia com expressar el que realment sentia: alegria, satisfacció, eufòria… i que havia valgut la pena tot el temps i esforç dedicats a la competició.

Quina valoració fas de la fase nacional en què vas quedar en sisena posició?

El balanç és boníssim perquè l’experiència va ser molt gratificant. Vam formar una gran família tots els alumnes, encara que vaig trobar un nivell molt elevat, amb gent molt preparada i amb perspectives de futur molt bones. L’examen va ser de tres hores i el vaig desenvolupar de la millor forma possible, i quan vaig sentir anomenar a l’entrega de premis la Universitat Rovira i Virgili i posteriorment el meu nom va ser molt emotiu i emocionant, principalment pels professors acompanyants i estic molt orgullosa de la posició aconseguida en l’Olimpíada.

D’on ve aquesta passió per l’economia?

L’economia és una matèria més aviat complexa i difícil d’entendre; o l’estimes o l’odies, i jo vaig tenir la sort de tenir com a professors a la Pilar Lázaro i al Jose Manuel Vila, que em van ensenyar a abraçar i a gaudir de l’economia. Cada problema, cada operació té els seus misteris i les seves dificultats, però acabes sentint passió per les habilitats d’anàlisi, aprendre a negociar, exigències de mercat, inversions, decisions adequades, variables macroeconòmiques, comerç internacional, polítiques fiscals i monetàries, etc. És una ciència exacta apassionant que enganxa.

De fet, el meu Treball de Recerca de Batxillerat ha estat d’economia i política, basat en la hipòtesi de com influeix la política en l’economia d’un país a través d’entrevistes a persones relacionades amb la política i d’anàlisi macroeconòmica.

Cap a on vols encaminar-te després del batxillerat i on?

M’agrada aquesta pregunta perquè volia expressar els dubtes que tenim molts alumnes després d’acabar un batxillerat i cap a on hem d’anar. És difícil decidir el teu futur amb només 17 o 18 anys? Quan el recorregut d’una carrera és llarg, i en aquest camí pots adonar-te que no és la teva línia a seguir, o simplement no t’agrada.

Des dels tretze anys jo tenia molt clar que volia fer dret i alguna cosa més, i després, en conèixer el món de l’economia, vaig decidir fer el doble grau en Dret i Economia, però em trobo que aquí a Tarragona no hi és, només està a Barcelona.

Em resisteixo a marxar a Barcelona tenint a la nostra demarcació una bona universitat. Per tant, després d’informar-me bé, he decidit fer Dret i Administració i Direcció d’Empreses, per després realitzar les matèries restants del grau en Economia, i amb una mica de sort, tindré les tres llicenciatures, per la qual cosa faré Dret a la Facultat de Ciències Jurídiques a Tarragona i Administració i Direcció d’Empreses i Economia a la Facultat d’Economia i Empresa a Reus. Crec que és una bona preparació i una bona base per a encarar el meu futur.

Vas preparar-te d’alguna manera per a la competició? 

Sincerament, em vaig preparar de l’única forma en què es pot fer: posant-hi colzes, molta concentració i repassant els temes que entraven, que, per cert, eren bastants, part de la matèria d’Economia de 1r de Batxillerat, i parts de la d’Economia de l’Empresa de 1r i de 2n de Batxillerat, fent èmfasi en aquells de major rellevància i complexitat.

També has de tenir molt clar que has de sacrificar moltes hores i molts caps de setmana, només rodejada de llibres d’economia, molta força de voluntat i sobretot ganes.

Què n’opines del paper de l’economia en el món modern?

L’economia és fonamental per a l’administració dels recursos escassos d’una societat, ja que la situació en què es trobi una economia representarà la prosperitat dels seus ciutadans i permetrà el desenvolupament de les nacions de la forma més eficient.

Per tant, que això es compleixi dependrà del nivell d’encert de les polítiques econòmiques que es portin a terme, donat que aquestes tindran impacte no només en les qüestions més estrictament econòmiques, sinó que també afectaran altres assumptes més socials com els nivells d’ocupació o el Nivell General de Preus, per la qual cosa, és completament necessari que aquestes decisions siguin preses per persones amb la formació i els coneixements adequats, així com amb uns valors que posin l’èxit i el progrés dels ciutadans per davant del benefici propi, ja que en la societat actual, només seran la justícia, el treball dur i l’honestedat allò que podran donar lloc a l’èxit i al benestar tant social com econòmic.

Actualment, tenim una economia caracteritzada per la globalització i pels avenços tecnològics, cosa que pot suposar una gran oportunitat per créixer econòmicament per a molts països, però que a la vegada causa una situació d’interdependència entre nacions que afavoreix el comerç internacional. Amb això, el talent, la cultura i la intel·ligència van sempre de la mà per tal d’aconseguir una pròspera nació preparada pels possibles canvis econòmics que es puguin produir en l’entorn, sigui en l’àmbit nacional o internacional.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*