09/11/2021

Es crea l’associació TECNIO per impulsar la transferència tecnològica a Catalunya

Hi formen part 59 grups de recerca entre els quals es troben Tecnatox i AMIC, de la URV. La iniciativa es va constituir ahir dilluns amb participació de totes les universitats catalanes, la fundació I-CERCA i el CSIC

D'esquerra a dreta, la presidenta de l’Associació TECNIO, Nora Ventosa; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el rector de la UAB, Javier Lafuente; i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, durant l’acte de presentació.

Totes les universitats catalanes, la fundació I-CERCA i el CSIC van constituir ahir dilluns una nova associació per impulsar la transferència de tecnologia i la connexió amb el món empresarial per mitjà dels seus grups i centres de recerca amb segell TECNIO. La iniciativa compta el suport de la Generalitat per mitjà d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. La nova associació està formada pels 59 grups de recerca que compten actualment amb l’acreditació TECNIO atorgada per ACCIÓ, entre les quals es troben els grups Tecnatox i AMIC de la URV. El segell TECNIO identifica els desenvolupadors de tecnologia a Catalunya per facilitar-ne la connexió amb les empreses. L’associació comptarà amb un ajut de 300.000 euros d’ACCIÓ en els propers tres anys per reforçar la visió de mercat d’aquests agents i apropar-los a les empreses.

L’objectiu d’aquesta nova entitat és agrupar i fer visible l’activitat dels grups de recerca amb el segell TECNIO, fomentar-ne la col·laboració i impulsar-los com a instrument de connexió amb el teixit empresarial i l’administració. A més de la Universitat Rovira i Virgili, també en formen part la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Vic, la fundació I-CERCA i el CSIC amb la finalitat d’accelerar la transferència de coneixement des de l’entorn dels laboratoris de recerca cap a la societat.

A l’acte de presentació de la nova associació, que es va fer ahir dilluns a la Universitat Autònoma de Barcelona, hi van participat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas; el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà; el rector de la UAB, Javier Lafuente; i la presidenta de l’Associació TECNIO, Nora Ventosa.

Durant la seva intervenció, Torrent va destacar que aquesta associació “permetrà fer un pas més en la col·laboració entre empreses i agents de recerca a Catalunya per garantir que el coneixement que es genera a les universitats es traslladi al teixit productiu”. Torrent va subratllar que “això es tradueix en la incorporació de més tecnologia diferencial a les empreses, més R+D empresarial i, en definitiva, més competitivitat i impacte al mercat”.

De la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats va explicar que “el gran repte de Catalunya és millorar la capacitat d’innovació fins convertir-se en un dels motors principals de l’economia. Hem de posar el talent al servei de la transformació del país, per tal de desenvolupar un teixit empresarial més innovador, que faci créixer la competitivitat, i els centres que tenen el segell de qualitat TECNIO són un bon model a seguir.”

Els centres TECNIO

Els 59 grups amb el segell TECNIO són desenvolupadors de tecnologia reconeguts per l’AGAUR que fan recerca aplicada en tecnologies diferencials i tenen capacitat de transferir-la al mercat per mitjà de projectes d’R+D amb empreses, de llicències de patents o de la creació d’empreses emergents de base tecnològica. Es tracta de grups de recerca especialistes en temàtiques diferents, majoritàriament ubicats dins de les universitats catalanes, i distribuïts per tot el territori del país, que tenen activitat tant amb pimes com amb grans empreses a Catalunya i a escala europea.

Aquesta acreditació -que té el seu origen l’any 1999 amb la posada en marxa de la Xarxa IT i que es renova periòdicament- identifica els grups de recerca més qualificats i amb experiència en projectes empresarials per tal que les empreses hi puguin accedir més fàcilment i impulsar, així, la transferència tecnològica a Catalunya. Per exemple, entre els anys 2016 i 2019, els centres que comptaven amb aquesta acreditació van obtenir 300 milions d’euros d’ingressos totals i 90 milions en contractes d’R+D+i amb empreses. Alhora, de la seva recerca aplicada en van sorgir 61 patents que es van transferir a les empreses i es van crear 17 spin-offs.

Per impulsar l’impacte al mercat d’aquests grups de recerca, entre altres actuacions, des del 2018 ACCIÓ ha destinat més de 8 milions d’euros a la línia INNOTEC, dirigida al desenvolupament de projectes d’R+D desenvolupats conjuntament entre empreses i grups de recerca o universitaris TECNIO en àmbits com les TIC, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura, els nous materials o la nanotecnologia, entre altres.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*