11/06/2024
Oberta la inscripció dels cursos d’estiu a la URV per despertar l’interès per la recerca entre els joves
El programa EstiURV i el Campus Fisicomatemàtic s'adrecen a estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat amb l'objectiu d'ampliar els seus coneixements científics
El programa EstiURV i el Campus Fisicomatemàtic s'adrecen a estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat amb l'objectiu d'ampliar els seus coneixements científics
La Universitat Rovira i Virgili torna a oferir aquest estiu cursos i activitats científiques per a estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat. A través del programa EstiURV i el Campus Fisicomatemàtic, eminentment pràctics, els joves reben formació científica i tècnica sobre diferents disciplines que s’imparteixen a la URV per tal que ampliïn coneixements i se’ls despertin vocacions científiques i professionals, a més d’interès per la recerca.
El programa EstiURV està format per onze cursos presencials d’entre 15 i 25 hores que es faran durant les primeres setmanes de juliol als campus Sescelades, Bellissens, Facultat de Medicina i Terres de l’Ebre, amb un preu de matrícula de 20 euros. El termini d’inscripció acaba el 21 de juny. Tota la informació es troba en aquest enllaç.
Els cursos d’aquest any són:
- Construint la meva marca personal, sobre màrqueting personal, enfocat a futurs emprenedors i emprenedores, amb el propòsit d’oferir-los eines de màrqueting que els ajudin a promocionar-se i també a crear valor per ells mateixos. El resultat serà una aproximació a un pla de marca personal
- Enginyeria Química: la base tecnològica de la societat moderna, en el que mitjançant la concepció, disseny, construcció i operació d’una planta de tractament d’aigua contaminada a petita escala es podran conèixer les tecnologies que s’utilitza en l’enginyeria química per fer contribucions a la societat.
- El món interconnectat: tecnologies del dia a dia, que mostrarà com funcionen tecnologies com el WiFi, radars, NFC, bases de dades, etc. I durant una part pràctica l’alumna tpodrà veure i entendre què passa quan s’envia un missatge de WhatsApp o es connecta a Internet o fa servir Google Maps.
- Python, juguem? per aprendre a programar de manera pràctica desenvolupant petits jocs.
- Matemàtiques i Física, pilars del coneixement i de les tecnologies modernes, en què es parlarà de superconductivitat, d’aplicacions actuals de la relativitat general d’Einstein, de ciència de dades, d’astronomia i astrofísica, i de matemàtiques i els principis de mínim.
- Biotecnologia a la teva aula, que s’impartirà com una introducció a la biotecnologia dels aliments, amb un cas pràctic al laboratori.
- Del digital al material: procés de disseny i fabricació de tres objectes amb eines de dibuix digital, impressió 3D i talladora làser CNC
- Introducció a l’enginyeria mecànica assistida per ordinador, en què hi haurà disseny 3D, plànols, mòduls de simulació de mecanismes, càlculs estructurals i mecanitzat de peces.
- Primers auxilis: com hem d’actuar en escenaris d’emergència i situacions mèdiques més comuns, que s’imparteix al Campus de Terres de l’Ebre.
- Experimentem amb la Química!, en què es treballaran els conceptes de reacció química i catàlisi, l’energia que es pot treure de les reaccions químiques…
- Què mengem?, en què es farà una introducció a les bases teòriques i pràctiques de la nutrició i la dietètica
Campus Fisicomatemàtic
Pel que fa al Campus Fisicomatemàtic, tindrà lloc del 25 de juny al 30 de juliol i el període d’inscripcions estarà obert fins el 23 de juny (Aquí, l’enllaç per inscriure-s’hi). S’hi ofereixen una sèrie de sessions interactives en línia sobre temes d’interès i actualitat relacionats amb la física i les matemàtiques, com ara la intel·ligència artificial, els materials fotovoltaics, la nanociència, les matemàtiques de la música, la probabilitat, els làsers, la criptografia, la fotònica, el 5G, l’astrofísica o la gravetat i la relativitat.
Les sessions seran impartides per investigadores i investigadors rellevants que treballen en aquests camps. Com en el cas del programa EstiuURV, els estudiants amb millor expedient acadèmic tindran preferència a l’hora de cobrir les places.