24/05/2023

Creix prop d’un 70% el nombre d’estudiants de mobilitat que segueixen cursos de català inicial

Les universitats catalanes i el Departament de Recerca i Universitats treballen per facilitar la incorporació d'estudiants i investigadors procedents de fora del domini lingüístic català

Estudiants internacionals a la URV.

La URV té per objectius fer compatible la internacionalització amb la garantia dels drets lingüístics i que el català sigui la llengua d’ús normal a la Universitat. Per això treballa, en la línia del sistema universitari català i en el marc del Pla d’enfortiment de la llengua catalana, per facilitar l’acollida lingüística i cultural d’estudiants i investigadors procedents de fora del domini lingüístic català.

Els cursos de català inicial que ofereix el Servei Lingüístic de la Universitat són un dels recursos que té el col·lectiu que fa una mobilitat a la URV. Aquest 2022-23, fins a 270 persones s’han matriculat en algun dels sis cursos de nivell inicial, bàsic i elemental (A1, A2 i B1). Són el 69% més que el curs passat, quan van inscriure’s 160 persones. En total s’han activat 22 grups, set més que el curs passat.

La Universitat posarà en marxa el proper curs el Pla d’acollida lingüística i cultural, el primer que fa la URV, que establirà les actuacions necessàries per promoure el coneixement del català entre els estudiants i investigadors internacionals i de fora de l’àmbit lingüístic. Aquest pla s’emmarca en el Pla de Política Lingüística 2023-2026 aprovat aquest any.

Els estudiants de mobilitat poden aprendre català abans d’arribar a Catalunya

En aquesta mateixa línia, el Departament de Recercai Universitats ha posat en marxa una pàgina web que, per primera vegada, recull tots els recursos disponibles per fomentar l’aprenentatge del català en origen per als estudiants internacionals que preveuen fer una estada en alguna de les dotze universitats de Catalunya.

El nou recurs a l’abast de l’estudiantat internacional interessat en aprendre català abans de fer l’estada al nostre país és la web “Estudia català abans d’arribar a Catalunya” que, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL) i les universitats catalanes, recull tant cursos presencials com les diferents opcions virtuals. Els cursos presencials que imparteix l’IRL en el país d’origen són gratuïts, corresponen al nivell inicial A1 d’aprenentatge i tenen una durada de 30 hores, impartides de manera intensiva al llarg de poques setmanes.

Com ha succeïit a la URV, segons els primers indicadors d’aquest 2023, el conjunt de les universitats catalanes han incrementat el nombre d’estudiants internacionals que participen en les actuacions d’acollida lingüística, especialment en els cursos de català. Les dades del curs 2021-2022 es van tancar amb prop de 7.000 estudiants (6.932) matriculats en cursos i formacions de català, dels quals gairebé la meitat (3.139) eren de fora de Catalunya, provinents tant d’altres territoris de l’Estat com de la resta del món. Enguany als dos primers trimestres i només a les universitats públiques, la xifra d’alumnes de fora de Catalunya que ha seguit aquests curs ja és superior als 3.000 alumnes i, segons aquestes dades d’avenç, gairebé iguala la totalitat del curs passat en el conjunt del sistema universitari.

Print Friendly, PDF & Email