04/04/2018

Experts europeus presenten recerques sobre el comportament dels neandertals i el seu entorn ecològic

Té lloc en el marc del 60è Congrés Internacional de la Fundació Hugo Obermaier, que se celebra a l'Aula Magna del campus Catalunya

Els investigadors de l'IPHES Gema Chacon i Florent Rivals, durant la presentació del congrés, aquest dimarts a la tarda. / IPHES

El comportament i l’entorn ecològic que van acollir a les comunitats de neandertals a la Mediterrània serà el tema central del 60è Congrés Internacional de la Fundació Hugo Obermaier, que se celebra a l’Aula Magna del campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili fins aquest dissabte, 7 d’abril. L’esdeveniment reuneix més d’un centenar d’experts de diferents institucions europees que presenten les últimes dades sobre les qüestions esmentades.

En el marc d’aquest congrés de la Hugo Obermaier-Society, els assistents visitaran els jaciments de les Coves del Toll (Moià) i l’Abric Romaní (Capellades), ​​municipis on l’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) desenvolupa els respectius projectes d’investigació que han convertit a les dues localitats en un referent mundial per a l’estudi de la vida quotidiana i de l’organització social dels neandertals. El dissabte 7 la ruta científica els permetrà conèixer l’Abric dels Rosegadors (la Pobla de Benifassà), els Abrics de l’Ermita (Ulldecona) i el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta).

Al congrés s’ha inscrit personal investigador en prehistòria d’institucions europees d’Alemanya, Espanya, Itàlia, Hongria, Txèquia i Anglaterra, reunint un total de 110 especialistes que donaran a conèixer 32 ponències i 17 pòsters sobre les últimes novetats entorn els neandertals.

Cada dos anys la Hugo Obermaier-Society realitza el seu congrés anual fora d’Alemanya, on té la seu. Fa dos anys l’IPHES va presentar la seva candidatura i el 2017 es va confirmar que el 60è congrés es desenvoluparia a Tarragona, ciutat on es troba ubicat aquest institut. El tema del congrés el tria la institució que fa de seu cada any. Ja que una de les línies d’investigació principals de l’IPHES és l’estudi de les poblacions neandertals, es va proposar aquest assumpte com a tòpic i a ell es dedica plenament la jornada que es fa aquest dimecres, d’abril. Aquest centre contribueix amb 3 comunicacions i 4 pòsters amb els seus diferents projectes sobre neandertals, especialment centrats en els jaciments de l’Abric Romaní i Teixoneres (tots dos a Barcelona) i Maltravieso (Càceres).

A més, membres de l’IPHES col·laboren en 3 comunicacions amb altres equips internacionals sobre els jaciments de Schöningen (Alemanya), Nadale Cave (Itàlia) i Kabazi II, Siuren I, Chokurcha (Crimea).

Patrimoni local d’interès mundial

Amb la visita científica que els experts internacionals realitzaran a les Coves del Toll i a l’Abric Romaní tindran l’oportunitat de discutir de primera mà sobre els principals resultats que s’estan obtenint en aquests jaciments.

L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha expressat la seva satisfacció per aquesta iniciativa: “És una oportunitat magnífica per augmentar la visibilitat internacional dels nostres jaciments i posicionar-los en el lloc que els correspon en el món de la ciència”, ha manifestat. “Des del nostre ajuntament sempre hem apostat pel nostre patrimoni i per la seva socialització, amb la qual cosa la visita de tots aquests especialistes representa per a nosaltres, un gran honor”, ha assegurat.

Per la seva part, l’alcalde de Capellades, Aleix Auber, ha declarat: “L’Abric Romaní, tant pel registre documentat com per la investigació científica desenvolupada, s’ha convertit en un referent del paleolític al nostre país. Des de la nostra administració hi donem un suport total a la continuació dels treballs de recerca que l’IPHES porta a terme. En aquest context, rebre la visita d’especialistes en prehistòria de tot Europa suposa una molt bona oportunitat per poder mostrar in situ tots aquests treballs de recerca que es realitzen en el principal jaciment del nostre patrimoni arqueològic local”.

La visita a les Coves del Toll tindrà lloc el divendres 6 d’abril al matí i a la tarda, els assistents es traslladaran a Capellades, per conèixer l’Abric Romaní.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*