13/04/2016
Fernando Zamora, president de la Comissió de Tecnologia de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi
El professor d’Enologia de la URV Fernando Zamora ha estat escollit president de la Comissió de Tecnologia de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), un ens de referència mundial en l’assessorament de bones pràctiques en el món vitivinícola. Aquesta comissió vetlla per l’eficiència de les tècniques i tractaments que s’apliquen en el procés de producció del vi
El professor d’Enologia de la URV Fernando Zamora ha estat escollit president de la Comissió de Tecnologia de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), un ens de referència mundial en l’assessorament de bones pràctiques en el món vitivinícola. Aquesta comissió vetlla per l’eficiència de les tècniques i tractaments que s’apliquen en el procés de producció del vi
Zamora va ser nomenat l’any 2014 pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient com a delegat de la Comissió d’Enologia i aquest abril ha estat escollit president de la Comissió de Tecnologia per als propers tres anys. A més, el 2015 el Ministeri també el va designar delegat espanyol de la Comissió d’Específics, que s’ocupa dels productes que es poden utilitzar per elaborar el vi. L’Organització Internacional de la Vinya i el Vi està estructurada per comissions que formen experts de diversos països que analitzen aspectes com la seguretat alimentària, la seguretat mediambiental, la viticultura, l’economia i la legislació o la climatologia, entre d’altres.
Espanya és el país amb més superfície vitivinícola dels estats membres i el tercer país en producció de vi. Zamora considera que és molt important que hi hagi representants, i en concret presidents o vicepresidents, en aquestes comissions: “La presència de delegats del Ministeri en aquesta organització reflecteix el pes productiu del país i demostra l’alt nivell enològic i científic amb que compta”, ha dit.
L’Organització Internacional de la Vinya i del Vi és un ens consultiu i assessor en pràctiques i mètodes i gran part de les premisses que acorden són acceptades pels països de la Unió Europea com a norma. És un organisme intergovernamental, de caràcter científic i tècnic, que té una competència reconeguda en el camp de la vinya, el vi, les begudes a base de vi, raïm de taula, panses i altres productes derivats de la vinya. Es va crear l’any 1924 i a l’actualitat la conformen 45 països membres de ple dret. Entre els seus objectius hi ha l’adopció de mesures per assegurar la protecció dels interessos vitícoles i la millora de les condicions del mercat internacional del vi, així com la realització de propostes als governs per tal d’assegurar l’interès de consumidors i productors.
Fernando Zamora (Tarragona, 1960) és catedràtic de la Facultat d’Enologia i actual responsable del celler Mas des Frares i els camps experimentals. Llicenciat i doctorat en Ciències Químiques per la UB i diplomat en Enologia per la Universitat de Bordeus, treballa en diferents línies de recerca i en l’àmbit de la gestió ha estat vicedegà i degà de la Facultat d’Enologia.
Més informació: www.oiv.int.
Més notícies de: enologia, vi