17/06/2022

Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya, un manual per a viticultors i historiadors que afegeix valor al relat sobre el vi

Josep Maria Puiggròs ha fet una caracterització de 24 varietats autòctones i tradicionals en el nou volum de la col·lecció coeditada per Publicacions URV i Vinseum

Un moment de la presentació del llibre "Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya", amb la periodista Ruth Troyano i Josep Maria Puiggròs.

La viticultura tradicional cultiva les varietats autòctones i manté la diversitat genètica i cultural típica d’un indret, la qual cosa permet elaborar un vi propi i diferenciat dels altres. En aquest àmbit existia un cert buit en el coneixement de la història de la vinya i el vi i la descripció de les varietats autòctones i tradicionals catalanes, que Josep Maria Puiggròs ha resolt en el llibre Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya. Es tracta d’un manual de consulta per a viticultors i historiadors de la disciplina, que millora la informació existent fins ara i, a més, pot ser d’utilitat per afegir valor en el relat lligat al prestigi de determinats tipus de vins.

Així ho explica l’autor en el volum coeditat per Publicacions URV i Vinseum i que ahir es va presentar al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca. En un moment en què les diferents indicacions geogràfiques catalanes cerquen les seves varietats autòctones, el llibre de Puiggròs posa de manifest les peculiaritats de 24 varietats, amb detalls etimològics, històrics i geogràfics. Es tracta d’una recerca documental i de tractats ampelogràfics que parteix de la tesi doctoral de l’autor, defensada a la UB, després de recórrer els Països Catalans recollint informació sobre els orígens de les varietats autòctones i tradicionals de cep.

El 70% de la superfície de vinya de Catalunya

17 de les 24 varietats que hi dissecciona són considerades autòctones, les que la documentació més antiga de les quals s’ha trobat a Catalunya i fa referència al territori català: carinyena, carinyena blanca, garnatxa negra, garnatxa blanca, garnatxa roja, garnatxa peluda, macabeu, monastrell, parellada, picapoll blanc, picapoll negre, sumoll, trepat, trobat, xarel·lo, xarel·lo vermell i mandó. Les altres 7 s’han considerat varietats tradicionals: malvasia de Sitges, moscatell d’Alexandria, moscat de gra petit, ull de llebre, subirat parent, grec i morenillo. Totes aquestes varietats representen en superfície el 99% de les varietats autòctones i tradicionals de Catalunya i el 70% de tota la superfície de vinya de Catalunya.

Per a l’autor, un dels principals reptes ha estat fer sortir a la llum documentació que no havia estat utilitzada fins fa poc i constatar que moltes de les varietats estudiades i caracteritzades en aquest volum van ser menyspreades i substituïdes per altres de foranies en l’últim terç del segle XX.

Col·leccions sobre viticultura
El llibre Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya amb el vi de l’enòloga de la URV Anna Espelt, que va oferir al final de la presentació del volum de Josep Maria Puiggròs.

Aquest manual és el tercer volum de la col·lecció Cultures del vi, que edita conjuntament Publicacions URV i Vinseum, per publicar estudis monogràfics que divulguen la cultura del vi des de les diverses manifestacions de l’art, les humanitats i les ciències, i a la vegada conservar difondre i fomentar l’estudi del patrimoni vitivinícola català.

No és l’única col·lecció sobre el món del vi que es pot trobar al catàleg de Publicacions URV. Retrats de vi és una col·lecció que aporta el coneixement d’enòlegs formats a la Universitat Rovira i Virgili. A través de la seva experiència professional i personal, ens fan entendre en què consisteix la seva feina, els objectius que es plantegen i els reptes als quals s’enfronten, però sobretot mostren la seva estima per una professió molt arrelada a les nostres terres. Aquest és el cas d’Anna Espelt, enòloga formada a la URV que ahir també va ser presenta a la presentació d’Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya i va oferir un tast del seu vi.

Print Friendly, PDF & Email