30/10/2023

L’homenatge a Maria Bargalló posa de relleu el seu compromís amb la URV, els estudiants i els companys

La professora del Departament de Filologies Romàniques arriba al punt i final de la carrera acadèmica havent conreat la gramàtica, la lexicografia, l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera i la historiografia lingüística i havent assumit càrrecs de responsabilitat en moments clau de la Universitat

Acte d'homenatge a Maria Bargalló, professora del Departament de Romàniques.
Acte d'homenatge a Maria Bargalló, professora del Departament de Romàniques.

Maria Bargalló, professora del Departament de Filologies Romàniques, filòloga, lingüista i lexicògrafa, s’ha jubilat aquest curs amb el punt i final que van preparar-li tant els companys de la URV com d’altres universitats: un acte de comiat i homenatge que va servir per glossar la seva dedicació a la recerca, la docència i la gestió. Ho ha fet amb un elevat nivell de compromís amb la Universitat i de complicitat i voluntat d’entesa amb totes les persones amb qui ha col·laborat.

Així ho van fer palès totes les persones que van participar en l’homenatge del divendres 27 d’octubre al campus Catalunya i en el llibre Lligams, un recull d’articles científics i de notes personals d’aquells que al llarg de la seva trajectòria han col·laborat o treballat amb ella.

Maria Bargalló, al centre de la taula.
Maria Bargalló, al centre de la taula, amb Antoni Nomdedeu, José Antonio Moreno, Cecilio Garriga i Sandra Iglesia.

Antoni Nomdedeu, degà de la Facultat de Lletres, va moderar la primera taula rodona de l’acte de comiat, que va servir per explorar el vessant acadèmic de la professora Bargalló. Les intervencions d’Esther Forgas, Cecilio Garriga, Jordi Ginebra i Neus Vila, que han compartit projectes i etapes amb ella, van servir per reflexionar sobre els canvis experimentats des dels anys setanta per les disciplines que ha conreat Maria Bargalló, principalment la gramàtica, la lexicografia, l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera i la historiografia lingüística. Posteriorment, van fer un balanç de les principals aportacions de la seva trajectòria, tot destacant l’esforç que establir vincles entre la lingüística teòrica i l’aplicació pràctica.

Maria Bargalló en primer terme, amb José Antonio Moreno i Cecilio Garriga.

La segona taula rodona va aprofundir en els lligams de la professora Bargalló més enllà de la recerca, a partir dels testimonis de Montse Casanovas, Rosa Solà, Marta Tena, Joana Zaragoza i José Antonio Moreno, que va conduir el diàleg entre els participants i amb el públic assistent. A més de posar de relleu la seva tasca docent i el compromís amb la URV des dels diferents càrrecs de gestió que ha ocupat, van destacar la seva forma de treballar, amb perseverança, empatia, rigor i generositat. Tots ells van coincidir en subratllar, especialment, la capacitat de Maria Bargalló per crear vincles i teixir xarxes de confiança.

D’esquerra a dreta, Jordi Ginebra, Esther Forgas, Antoni Nomdedeu, Neus Vila i Cecilio Garriga.

Maria Bargalló va cursar els estudis de Filologia Hispànica a la Divisió VII de la UB a Tarragona i va incorporar-se al Departament de Filologies Romàniques de la URV l’any 1992. Des d’aleshores va centrar la seva recerca en les relacions entre gramàtica i diccionari, la fraseologia i la historiografia de la gramàtica, va participar en més d’una desena de projectes i va publicar més de mig centenar de treballs en revistes i capítols de llibre, a més de fer estades a Brasil, Cuba i Egipte. Ha format part dels grups de recerca en Mediació Lingüística i de Lexicografia i Ensenyament de Llengües Estrangeres.

Ha tingut un paper fonamental en diversos llocs de decisió: com a vicerectora d’Estudiants i Comunitat Universitària (2006-14), en un moment en què calia implantar l’espai europeu d’educació superior, més conegut com a Pla de Bolonya i, posteriorment, aplicar els ajustaments conseqüència de la crisi econòmica i financera. Francesc Xavier Grau, rector aleshores, recorda que ella va ser la principal responsable de la relativa pau social amb què es van poder fer canvis i de defensar els interessos dels estudiants per minimitzar l’impacte de les retallades sobre la qualitat de l’ensenyament. Va ser vicedegana de la Facultat de Lletres (1995-2001), coincidint amb el 25è aniversari de la Facultat, amb l’equip encapçalat pel Dr. Joan J. Pujadas; delegada del rector per a les relacions secundària-URV (2001-02), delegada del rector per a Estudiants (2002–04), i directora de l’Escola de Pregrau (2001-06).

Més tard, va accedir a coordinar el programa de doctorat d’Estudis Humanístics de la URV, que l’ha ocupat fins a la jubilació i des del qual ha impulsat les Jornades del Doctorand, mostra del seu compromís amb els joves investigadors; en aquest temps, ha esdevingut un programa de referència dins la URV que acull un nombre molt important de línies de recerca.

El rector, Josep Pallarès, s'adreça a Maria Bargalló durant l'acte d'homenatge, amb Antoni Nomdedeu, degà de la Facultat de Lletres, i Mª Dolores Jiménez, directora del Departament de Filologies Romàniques.
El rector, Josep Pallarès, s’adreça a Maria Bargalló durant l’acte d’homenatge, amb Antoni Nomdedeu, degà de la Facultat de Lletres, i Mª Dolores Jiménez, directora del Departament de Filologies Romàniques.

Un llibre homenatge de Publicacions URV

L’acte d’homenatge va finalitzar amb la presentació del volum Lligams. Textos en homenatge a Maria Bargalló Escrivà, que evidencia l’empremta que ha deixat en el seu àmbit i en les persones amb les que ha col·laborat. L’obra ha estat editada per Publicacions URV, l’editorial de la Universitat de la qual Bargalló va ser responsable durant vuit anys.

Lligams recull una miscel·lània de 23 articles científics que evoquen els àmbits de recerca que Maria Bargalló ha conreat al llarg de la seva dilatada trajectòria acadèmica: gramàtica, lexicografia, ensenyament d’espanyol, lexicologia, historiografia, lingüística contrastiva i lingüística descriptiva. S’acompanyen d’un total de 42 de semblances i notes que evidencien l’empremta que ha deixat en les persones que participen en aquest volum.

Lligams. Textos en homenatge a Maria Bargalló Escrivà, el llibre editat per Publicacions URV.

Totes les aportacions, relaten des de Publicacions URV, “li reten un homenatge just per haver dedicat bona part de la seva vida a l’exercici de la docència, a l’estudi, a la recerca i a la gestió, inspirant generacions d’estudiants amb la passió per l’ensenyament, la dedicació incansable, el compromís amb l’excel·lència i la paciència infinita”.

Print Friendly, PDF & Email