16/09/2016

Inaugurat el curs 2016-17, en què la URV compleix els primers 25 anys

El curs de celebració del 25è aniversari l'ha inaugurat Meritxell Ruiz, consellera d'Ensenyament de la Generalitat i exalumna de la Universitat. L'acte ha tingut lloc al teatre Bartrina de Reus, ciutat universitària, ha comptat amb la presència del director general d'Universitats Josep Pallarès i s'hi han lliurat premis i distincions a l'estudiantat, el professorat i al personal d'administració i serveis

D'esquerra a dreta Joan Pedrerol, Carles Pellicer, Josep Anton Ferré, Meritxell Ruiz, Josep Pallarès i Esteve Bosch, secretari general.

En aquest curs 2016-17 es commemora el naixement de la Universitat Rovira i Virgili, creada pel Parlament de Catalunya l’any 1991 per donar servei a les comarques del sud de Catalunya. Per aquest motiu, s’ha convidat una destacada exalumna, la consellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz, a pronunciar la lliçó inaugural. L’ha titulat: “Ara és demà. Debat sobre el futur de l’educació a Catalunya”.

Meritxell Ruiz ha dit que era “un honor i una responsabilitat” impartir la primera lliçó del curs a la seva Universitat i davant de tants professors coneguts, perquè va estudiar a la Facultat d’Economia i Empresa a Reus, la seva ciutat. Per la consellera, l’educació és l’instrument de progrés més potent per a un país. L’escola ha de transmetre no solament conceptes i coneixements, sino destreses, habilitats i competències per formar unes persones adultes que tinguin una vida plena i que no deixin d’aprendre mai.  La transformació del sistema educatiu català es basa en l’autonomia dels centres, el lideratge, l’aprenentatge per competències i l’avaluació del propi sistema. En un cercle continu, els centres escolars formen els futurs universitaris, i a les universitats es formen els mestres que ensenyaran les generacions futures. Referint-se a la URV, Meritxell Ruiz l’ha qualificat de “fruit d’un temps i d’un territori”, l’ha descrit com un important agent de desenvolupament social i territorial i ha donat les gràcies a la comunitat universitària per l’esforç en la seva construcció.

A l’acte s’ha projectat el vídeo de presentació de la URV en el curs 2016-17 i s’han lliurat els premis extraordinaris de doctorat, als millors esportistes de la URV, el premi Xavier López Vilar a la qualitat i millora de la gestió administrativa i tècnica del Personal d’Administració i Serveis, la Medalla de la Universitat al personal jubilat el curs 2015-16, el reconeixement al personal que ha complert 25 anys de dedicació a la Universitat, i el reconeixement al professorat distingit de la URV.

El teatre Bartrina des de l'escenari
El teatre Bartrina s’ha omplert per l’acte d’inauguració de curs.

En els parlaments, el president del Consell Social Joan Pedrerol ha destacat la significació especial d’aquest curs d’aniversari per a la institució, Ha remarcat la feina realitzada, ben feta i de qualitat, com demostra la posició de la URV com una de les 500 universitats millors del món en l’Academic Ranking of World Universities 2016, conegut com rànquing de Shangai, o la posició a la llista de les 100 millors universitats de menys de 50 anys, de la revista “Times Higher Education”. Des del Consell Social, ha explicat, es crearan nous premis com el de qualitat a la recerca, que s’afegeixen als molts que ja convoca, perquè la Universitat pugui continuar complint la seva missió amb excel·lència.

L’alcalde Carles Pellicer ha donat la benvinguda a la comunitat universitària, que ha omplert el teatre Bartrina de la seva ciutat.  Per a Reus, que té vocació universitària, la URV és un actor imprescindible. Entesa, generositat, treball en conjunt i amplitud de mires són els principis universals que han de guiar els seus membres, i ha encoratjat “la gran família que és la URV” a continuar la feina encetada.

El director general d’Universitats Josep Pallarès, que és professor de la URV, després de felicitar tothom per l’aniversari, ha destacat que la situació de les universitats catalanes és fruit de la política duta a terme de manera continuada des de fa 30 anys, quan Catalunya va recuperar les seves competències en aquest àmbit. S’ha felicitat perquè actualment s’ha assolit la taxa més alta de joves que van a la Universitat, un 40%, dels quals un 40% rep algun tipus d’ajuda per estudiar. Les universitats constitueixen pols de coneixement que tenen un gran efecte en l’economia, i el repte del país és augmentar aquest efecte. Pel director general d’Universitats, les universitats catalanes “formen part de les fortaleses d’aquest país”.

Una consellera del territori

Nascuda a Reus el 1978, Meritxell Ruiz i Isern és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) per la URV, i màster en Direcció Pública a ESADE, on ha realitzat el programa de Lideratge i Compromís Cívic. Ha fet el primer cicle de doctorat en Economia i Empresa a la URV.

Ha estat directora general d’Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, del Departament d’Ensenyament, i diputada al Parlament de Catalunya del 2006 al 2010. Ha estat també assessora de Serveis Financers especialitzada en el segment d’empreses de La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona del 2001 al 2006.

Ha estat membre fundadora de l’ONG Pont de Solidaritat, voluntària i membre de l’equip directiu de la Fundació Pont i Gol i voluntària de la casa de la Misericòrdia de Reus. És Premi Joaquim Xicoy 2009, per haver contribuït al pacte i a la confecció de la Llei d’educació de Catalunya.

Els primers 25 anys de la URV

En el seu discurs, el rector Josep Anton Ferré ha tingut un record per les persones de la comunitat universitària que han mort. Per a ell, el sentit profund de la celebració dels 25 anys comporta no fer balanç per autocomplaença ni per emmirallar-se en els èxits passats, sinó guiar la nostra ambició de consolidar i fer créixer la capacitat que tenim de transformar l’entorn més immediat, al mateix temps que ens convertim en una universitat d’àmbit mundial, ha destacat.

S’ha mostrat satisfet que del balanç acumulat des que es va crear la URV ha proporcionat formació universitària a més de 40.000 persones, la majoria de les comarques meridionals de Catalunya, de la qual una fracció molt important constitueix la primera generació d’universitaris de les seves famílies.

Pel rector, dins dels 5 anys dels propers 25, s’hauria de completar les infraestructures de la Universitat, les facultats de Ciències de l’Educació i Psicologia i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Ha reclamat a la Generalitat una millora en el finançament, perquè ja no hi ha més marge d’estalvi, ha explicat. De manera realista, ha reclamat 100 milions d’euros més per a les universitats pel 2017, que suposarien 6 milions d’euros per a la URV i que permetrien reduir un 10% les taxes acadèmiques. El bon posicionament de la URV en recerca en els útlims rànquings esmentats no es correspon en absolut amb el pressupost per estudiant, que és de 7.000 euros per any, molt lluny dels d’altres universitats internacionals també ben situades. El repte, per als anys propers, és mantenir-se en un bon posicionament mundial.

Quant a les persones que fan la URV, el rector ha posat el focus d’atencié en el problema del relleu generacional que s’està produint amb la jubilació de molts dels seus membres, en un context de no creixement de les plantilles com a efecte de la crisi econòmica. La situació requerirà una gestió global de l’encàrrec docent i de les plantilles de professorat.

A la cloenda del discurs s’ha referit al moment polític que viu Catalunya. Josep Anton Ferré ha volgut fer seves les paraules del rector de la UB Dídac Ramírez en la inauguració de curs de la universitat catalana, dient que “La URV, en l’exercici de la seva autonomia universitària, continuarà fidel al costat de la ciutadania i de les institucions catalanes”.

L’Orfeó i la Coral de la URV han interpretat diferents peces al llarg de l’acte, entre elles “Gaudeamus Igitur”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*