26/09/2023

Una setmana d’activitats per prevenir el suïcidi i promoure la salut mental en la comunitat URV

Del 2 al 6 d'octubre als campus de la Universitat, les jornades #TrioLaVida sensibilitzaran sobre el suïcidi, la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys. Les jornades són una iniciativa de les universitats públiques catalanes i el Departament de Salut

FOTO: SHVETSproduction.

Els joves universitaris es troben en un moment de transició de l’adolescència a l’adultesa, un canvi que va acompanyat de la presa de decisions, la pressió acadèmica, el canvi d’entorn i alguns factors de risc que també es donen a altres etapes escolars i àmbits com són l’assetjament o el ciberassetjament. De fet, durant els darrers anys, diverses investigacions han observat que la prevalença d’ideació suïcida i d’altres problemàtiques de salut mental són rellevants dins la població universitària i, molt especialment, en el primer any, no només pel que fa al rendiment acadèmic sinó també per l’afectació de la seva vida social, les relacions personals i el treball.

El suïcidi ja és la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys a nivell global, per això les universitats públiques catalanes i el Departament de Salut impulsen les jornades #TrioLaVida, de prevenció i consicenciació del suïcidi en l’entorn universitari. La URV hi dedicarà una setmana completa, amb catorze activitats als diferents campus, que abordaran aquest problema greu de salut pública, que genera un gran impacte en l’entorn personal, familiar i social, per la pèrdua evitable de vides, a més de l’impacte físic, psicològic, emocional i social a les persones afectades i als seus familiars, com també a la comunitat en el seu conjunt.

Els estudiants, el personal docent, investigador, tècnic i administratiu poden participar en les catorze activitats que ha organitzat la URV del 2 al 6 d’octubre, que es poden consultar a l’Agenda de la URV i al programa en pdf.

Dilluns 2 d’octubre

De 12 a 14 h, a l’aula 210 de l’ETSE, al campus Sescelades, tallers formatius de prevenció del suïcidi (adreçats a docents, PAS i personal de seguretat): detecció de signes d’alarma i primers auxilis.

De 15 a 17 h, a l’aula 210 de l’ETSE, al campus Sescelades, tallers formatius de prevenció del suïcidi (adreçats a estudiants): detecció de signes d’alarma i primers auxilis. Inscripció oberta fins al 29 de setembre a la pàgina de l’esdeveniment.

Dimarts 3 d’octubre

A les 9:30 h, a través de la plataforma MS Teams, coneix el Servei d’Atenció Psicològica.

A les 10:30 h, a través de la plataforma MS Teams, la salut mental a la URV.

A les 11:00 h, a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre, xerrada sobre recerca i salut mental a càrrec de la professora del Departament d’Infermeria, Georgina Casanova.

Dimecres 4 d’octubre

A les 09:30 h, a la sala de graus del campus Catalunya, taula de debat sobre salut mental, estigma i prejudicis, a càrrec dels investigadors del Centre de recerca MARC de la URV, Martín Correa, Elisa Alegre i Carmina Puig.

A les 12:00 h, a l’Aula Magna del campus Catalunya, projecció del documental Bailar la locura i col·loqui posterior.

A les 16: 00 h, a la sala de graus del campus Catalunya, xerrada sobre prevenció del suïcidi en el context educatiu, a càrrec de Jananina Minelli de Oliveira Ramos, professora del Departament de Pedagogia de la URV.

A les 17:00 h, a la sala de graus del campus Catalunya, xerrada sobre recerca i suïcidi, a càrrec d’Alfonso Gutiérrez Zotes, metge de l’Hospital Universitari Pere Mata.

A les 18:00 h, a la sala de graus del campus Catalunya, presentació del número 8 de la Revista XCD, Parlem de salut i cooperació internacional, i taula rodona amb Francisco Ortega, investigador ICREA, i Josep Barceló, professor del Departament d’Infermeria de la URV, Creu Roja Tarragona i Enginyeria sense Fronteres.

Dijous 5 d’octubre

A les 10:00 h, a la plaça de la Concòrdia del campus Catalunya, es podrà viure una experiència interactiva a la instal·lació d’un gran cub del Servei d’Emergències Mèdiques, amb la presència de professionals del SEM.

A les 11:00 h, a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, presentació Recursos Atenció Psicològica Fundació Gal·latea.

Divendres 6 d’octubre

A les 12:00 h, a la sala de juntes del campus Catalunya, activitat audiovisual i actuació “Transformación en primera persona”, audiovisual de l’Aula de Cinema de la URV.

Dijous 26 i divendres 27 d’octubre

I Jornada de Prevenció del Suïcidi en el Context Educatiu. Acte de cloenda del PECT Pobles Vius i Actius. Operació 2 Formació i Tecnologia. Informació i inscripcions.

Print Friendly, PDF & Email